Babka orzechowo- jabłkowa

Aromatyczna babka jesienno- zimowa. Jest soczysta, dzięki dodatkowi dwóch startych jabłek i pięknie pachnie cynamonem. Łatwa do przygotowania.
Składniki:
- 360g mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 2 średniej wielkości jabłka
- 50g orzechów włoskich
- 3 jajka
- 150g cukru (oryginał: 200g)
- 240ml oleju słonecznikowego (lub rzepakowego)
- ewentualnie cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Formę na babkę z kominkiem o średnicy ok. 22 cm wysmarować masłem i posypać mąką.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, solą i cynamonem. Odstawić na bok.
- Orzechy posiekać nie za drobno.
- Jabłka umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
- Jajka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, wlewać cienkim strumieniem olej.
- Wmieszać szpatułką starte jabłka. Kolejno wmieszać delikatnie mieszankę z mąki i posiekane orzechy. Wymieszać krótko, tylko do połączenia się składników.
- Ciasto przełożyć do formy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut (grzałka góra- dół: temperatura 180°C lub termoobieg: 160°C). Ciasto sprawdzić patyczkiem. Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
- Gotową babkę można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego.
Przepis pochodzi z magazynu: „Sweet Dreams” (Sierpień/ Wrzesień/ Październik 2014)
![]() |
Czas przygotowania: |
ok. 40 minut |
![]() |
Czas pieczenia: |
ok. 60 minut |
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.