Cytrynowe ciasto z serem i jabłkami

Ucierane ciasto cytrynowe, a pośrodku warstwa jabłek i sera. Ciasto jest pyszne i soczyste, wyraźnie cytrynowe i serowe.

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki na ok. 24 porcje:
Ciasto ucierane:

  • 300g masła
  • 230g cukru
  • 6 jajek
  • 3 cytryny
  • 300g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Warstwa jabłkowa:

  • 1 kg jabłek
  • 30g rodzynek
  • 20g masła
  • 1 łyżeczka cynamonu

Masa serowa:

  • 500g twarogu z wiaderka lub quarku
  • 80g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 18g budyniu waniliowego

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować jabłka. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek pokroić w plasterki.
  2. Masło roztopić w dużym garnku. Dodać jabłka i rodzynki. Całość podsmażyć, aż jabłka zmiękną, ale wciąż będą trzymać kształt. Dodać cynamon, delikatnie wymieszać i pozostawić do ostygnięcia.
  3. Przygotować ciasto ucierane. Wycisnąć sok z 3 cytryn.
  4. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodawać kolejno po jednym jajku. Następnie wlać stopniowo sok z cytryn.
  5. Na końcu wmieszać delikatnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  6. Dno formy prostokątnej o wymiarach 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Trochę więcej niż połowę ciasta wyłożyć do formy. Na cieście rozłożyć chłodne jabłka.
  7. Przygotować masę serową. Wszystkie składniki przełożyć do miski i zmiksować krótko, tylko do połączenia się składników. Masę serową wyłożyć na jabłka.
  8. Na masę serową wyłożyć resztę ciasta, robiąc kleksy łyżką. (Ciasto zleje się w całość podczas pieczenia).
  9. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Pozostawić w formie do ostygnięcia.
  10. Chłodne ciasto pokroić na kawałki. Można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego.

Cytrynowe ciasto z serem i jabłkami

Cytrynowe ciasto z serem i jabłkami