Cytrynowe ciasto z serem i jabłkami

Ucierane ciasto cytrynowe, a pośrodku warstwa jabłek i sera. Ciasto jest pyszne i soczyste, wyraźnie cytrynowe i serowe.
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki na ok. 24 porcje:
Ciasto ucierane:
- 300g masła
- 230g cukru
- 6 jajek
- 3 cytryny
- 300g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Warstwa jabłkowa:
- 1 kg jabłek
- 30g rodzynek
- 20g masła
- 1 łyżeczka cynamonu
Masa serowa:
- 500g twarogu z wiaderka lub quarku
- 80g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 jajka
- 18g budyniu waniliowego
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Przygotować jabłka. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek pokroić w plasterki.
- Masło roztopić w dużym garnku. Dodać jabłka i rodzynki. Całość podsmażyć, aż jabłka zmiękną, ale wciąż będą trzymać kształt. Dodać cynamon, delikatnie wymieszać i pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować ciasto ucierane. Wycisnąć sok z 3 cytryn.
- Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodawać kolejno po jednym jajku. Następnie wlać stopniowo sok z cytryn.
- Na końcu wmieszać delikatnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Dno formy prostokątnej o wymiarach 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Trochę więcej niż połowę ciasta wyłożyć do formy. Na cieście rozłożyć chłodne jabłka.
- Przygotować masę serową. Wszystkie składniki przełożyć do miski i zmiksować krótko, tylko do połączenia się składników. Masę serową wyłożyć na jabłka.
- Na masę serową wyłożyć resztę ciasta, robiąc kleksy łyżką. (Ciasto zleje się w całość podczas pieczenia).
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Pozostawić w formie do ostygnięcia.
- Chłodne ciasto pokroić na kawałki. Można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.