Tort „Czerwony Kapturek”


Tort składa się z ciasta dwukolorowego, jasnego i czekoladowego z zatopionymi w nim wiśniami. Ciasto pokrywa lekka masa serowa i polewa wiśniowa. Bardzo przypomina ciasto „Fale Dunaju”, ale jest od niego bogatsze i z delikatniejszą masą. Tort jest bardzo smaczny i orzeźwiający.
Składniki:
Ciasto:
- 100 g masła
- 130 g cukru
- 3 jajka
- 200 g mąki pszennej
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki nutelli lub kakao
- 1 słoik wiśni bez pestek (ok. 250- 300 g owoców)
Masa serowa:
- 500 g twarożku śmietankowego, twarogu z wiaderka lub quarku
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 50 g cukru
- 2 opakowania śmietan-fix
- 400 g słodkiej śmietany 30- 36%
Dodatkowo:
- 1 opakowanie polewy do tortów czerwonej (Tortenguss) lub galaretka czerwona najlepiej wiśniowa
Sposób przygotowania:
- Wiśnie odsączyć na sitku. (Soku nie wylewać).
- Przygotować ciasto. Miękkie masło, cukier, jajka, mąkę i proszek do pieczenia zmiksować mikserem.
- Dno tortownicy (o średnicy 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
- Połowę ciasta wyłożyć do tortownicy i wyrównać. Do drugiej połowy ciasta wmieszać nutellę lub kakao i wyłożyć do formy. Wiśnie ułożyć na cieście.
- Ciasto piec w nagrzanym piekarniku do suchego patyczka, ok. 40 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
- Ser, cukier i cukier waniliowy wymieszać łyżką lub zmiksować. Osobno ubić śmietanę na sztywno ze śmietan- fix. Wmieszać delikatnie szpatałką do masy serowej. Ciasto pozostawić w tortownicy lub zacisnąć obręcz do tortu. Masę serową wyłożyć na chłodne ciasto. Ciasto wstawić do lodówki na ok. 3 godziny.
- Polewę tortową przygotować według przepisu na opakowaniu, używając 250 ml soku z wiśni i 2 łyżek cukru. Pozostawić, aby lekko przestygła i wyłożyć na ciasto*. Tort wstawić na parę godzin do lodówki.
Uwagi:
- Składnik na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
- *Zamiast polewy tortowej można przygotować galaretkę i lekko tężejącą wylać na masę serową.
Źródło: Lekko zmodyfikowany przepis ze strony: www.chefkoch.de
![]() |
Kuchnia: |
Niemiecka |
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 12- 16 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.