Tort „Czerwony Kapturek”

27 Komentarzy
Tort Czerwony Kapturek

Tort składa się z ciasta dwukolorowego, jasnego i czekoladowego z zatopionymi w nim wiśniami. Ciasto pokrywa lekka masa serowa i polewa wiśniowa. Bardzo przypomina ciasto „Fale Dunaju”, ale jest od niego bogatsze i z delikatniejszą masą. Tort jest bardzo smaczny i orzeźwiający.

Składniki:

Ciasto:

  • 100 g masła
  • 130 g cukru
  • 3 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki nutelli lub kakao
  • 1 słoik wiśni bez pestek (ok. 250- 300 g owoców)

Masa serowa:

  • 500 g twarożku śmietankowego, twarogu z wiaderka lub quarku
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 50 g cukru
  • 2 opakowania śmietan-fix
  • 400 g słodkiej śmietany 30- 36%

Dodatkowo:

  • 1 opakowanie polewy do tortów czerwonej (Tortenguss) lub galaretka czerwona najlepiej wiśniowa

Sposób przygotowania:

  1. Wiśnie odsączyć na sitku. (Soku nie wylewać).
  2. Przygotować ciasto. Miękkie masło, cukier, jajka, mąkę i proszek do pieczenia zmiksować mikserem.
  3. Dno tortownicy (o średnicy 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  4. Połowę ciasta wyłożyć do tortownicy i wyrównać. Do drugiej połowy ciasta wmieszać nutellę lub kakao i wyłożyć do formy. Wiśnie ułożyć na cieście.
  5. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku do suchego patyczka, ok. 40 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
  6. Ser, cukier i cukier waniliowy wymieszać łyżką lub zmiksować. Osobno ubić śmietanę na sztywno ze śmietan- fix. Wmieszać delikatnie szpatałką do masy serowej. Ciasto pozostawić w tortownicy lub zacisnąć obręcz do tortu. Masę serową wyłożyć na chłodne ciasto. Ciasto wstawić do lodówki na ok. 3 godziny.
  7. Polewę tortową przygotować według przepisu na opakowaniu, używając 250 ml soku z wiśni i 2 łyżek cukru. Pozostawić, aby lekko przestygła i wyłożyć na ciasto*. Tort wstawić na parę godzin do lodówki.

Uwagi:

  • Składnik na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
  • *Zamiast polewy tortowej można przygotować galaretkę i lekko tężejącą wylać na masę serową.

Źródło: Lekko zmodyfikowany przepis ze strony: www.chefkoch.de

Kuchnia:

Niemiecka

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12- 16

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Tort Czerwony Kapturek Tort Czerwony Kapturek
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lucyna · 3 lat temu
    Witam. Zrobiłam torcik z podwójną porcją ciasta. Ogólnie jestem zadowolona, chociaż
    uważam, że ciasto jest za ciężkie w stosunku do masy serowo-śmietanowej. Następnym razem na pewno zmodyfikuję ten przepis. Ciasto z dodatkiem kakao jest super jako spód, tylko trzeba nasączyć. Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alina · 5 lat temu
    Witam serdecznie ,mam pytanie,czy zamiast wiśni mogę użyć jagód mrożonych?
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    monia · 7 lat temu
    Dziękuję za odpowiedź. A jaką ilość dać ananasów? Podobnie jak wiśni ok. 300g? A czy ten "Tort śmietankowy z morelami" jest na tyle stabilny żeby służyć za bazę dla Tortu motyl?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Ananasa musiałabyś dodać na oko. (Małe kawałki ułozone równomiernie na cieście). Z tortu z morelami możesz zrobić tort motyl.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    monia · 7 lat temu
    Czy zamiast wiśni można użyć innych owoców? np. ananas, brzoskwinie?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Myślę, że tak. Tutaj jest podobny przepis: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/121-tort-smietankowy-z-morelami"]"Tort śmietankowy z morelami"[/url].
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    natii · 9 lat temu
    ciasto wyszło mi bardzo gęste , tak powinno być ? czy raczej lejące ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 9 lat temu
    Pyszny i piękny tort, który wyszedł mi za pierwszym razem:) Jest łatwy do zrobienia nawet dla mnie (osoby, która drugi raz w życiu robiła tort) i bardzo efektowny, wszyscy goście go podziwiali i zanim był pokrojony wszyscy robili mu zdjęcia;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tesia · 10 lat temu
    Można użyć mrożonych wiśni? Wtedy na ciasto włożyć zamrożone?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 10 lat temu
    Wspaniałe połączenie smaków!!! Ciasto jest wyśmienite i tak naprawdę jeśli chodzi o słodkość to "w sam raz",na pewno nie przesłodzone (czytaj mało słodkie) co bardzo lubię.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ania · 11 lat temu
    chciałam zapytać bo nie wiem czy dobrze zrozumiałam trzeba dać 500 g twarożku smietankowego (np maskarpone) i do tego jeszcze ser zmielony z wiaderka?i gdzie mam wylać ten sok co zostaną z wiśni :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Aniu potrzebne jest łącznie 500g sera np. z wiaderka. (Nie dawałam mascarpone). Sok z wiśni potrzebny jest do przygotowania polewy na górę ciasta (patrz ostatni punkt).W zastępstwie może być galaretka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 11 lat temu
    Czy można to ciasto zrobic bez wiśni? I w ogóle bez żadnych owoców?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila Baron Szczepa · 11 lat temu
    Witam,
    Mam pytanko odnośnie galaretki - nie wiem jak ja wylać i w jakiej konsystencji galaretkę żeby wyglądała tak ładnie na cieście jak u Ciebie?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Kamilo na zdjęciu jest czerwona polewa do tortów. Galaretkę wylewasz, gdy lekko zacznie tężeć na ciasto umieszczone w formie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 11 lat temu
    Joanno czy uważasz, że tę polewę mogę użyć do toru dla dziecka w kształcie samochodu Zygzaka? Poszukuję jakiejś czerwonej kryjącej, nieprzeźroczystej polewy, dość gęstej, żeby nie spłynęła po cieście. Może możesz coś polecić?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Magdo, nie. Nie utrzyma się. Będzie pasować masa zafarbowana na czerwono, masa cukrowa lub marcepan.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 12 lat temu
    Chcę upiec ten tort w wersji motylkowej i zastanawiam się nad tą masą z galaretki na górze, rozumiem że zamiast wody do galaretki mam użyć tego soku z wiśni?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Elu galaretkę przygotuj normalnie, według przepisu na opakowaniu.
      Sok z wiśni jest do przygotowania polewy do tortu. Tort motyl robiłam na galaretce.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kasia2 · 12 lat temu
    A czy to nie jest czasem ciasto Schneewittchen? Królewna Śnieżka?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Kasiu Schneewittchentorte i Rotkäppchentorte to to samo ciasto. Jedni nazywają tak, a drudzy tak ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 12 lat temu
    Nie wiem dlaczego ale ciasto nie wyrosło mi tak pięknie. Wo góle masa była bardzo zbita (nie lejąca jak na ciasto biszkoptowe) Nie wiem czy jak zrobiłam coś nie tak czy przepis na wykonanie jest nieprecyzyjny.
    Dziś robię (mimo wszystko) do niego masę serową i galaretkę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 12 lat temu
    Tort z przepisu wyszedł przepyszny - jest łatwy w przygotowaniu i niedrogi, a efekt niesamowity - nawet goście, którzy z reguły nie przepadają za tortami prosili o dokładkę :-)