Kakaowy biszkopt genueński

Przepis na jasny biszkopt genueński znajduje się tutaj: „Biszkopt genueński”. Kakaowy biszkopt to ten sam biszkopt jednakże z dodatkiem kakao.
Biszkopt pieczony jest bez dodatku proszku do pieczenia.
Składniki:
- 185g mąki pszennej
- 15g kakao
- szczypta soli
- 6 jajek (o temperaturze pokojowej)
- 200g cukru (najlepiej drobnego do wypieków)
- 2 łyżki masła (= 30g)
Sposób przygotowania:
- Dno tortownicy o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
- Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
- Mąkę i kakao wymieszać z solą i przesiać (najlepiej dwukrotnie). Odstawić na bok.
- Całe jajka z cukrem ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez 10 minut na jasną, sztywno- kremową masę. (Przy podniesieniu trzepaków miksera powinien na masie pozostać widoczny ślad).
- Szeroką szpatułką lub łyżką drewnianą wmieszać delikatnie przesianą mąkę z kakao i roztopione masło.
- Ciasto przełożyć do formy i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku około 35- 40 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C przy ustawieniach grzałki góra- dół. (Dobrze wyrośnięte ciasto powinno sięgać do brzegu formy).
- Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopt na parę minut w piekarniku.
- Gdy lekko przestygnie, wyciągnąć go z piekarnika i odwrócić do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt. Papier do pieczenia zapobiega przyklejeniu się ciepłego biszkoptu do blatu.
- Po ostygnięciu biszkopt przeciąć dwukrotnie tak, aby powstały 3 blaty.
Smacznego.
Powiązane przepisy
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.