Sernik z rabarbarem

Sernik na orzechowo- kakaowym cieście z kawałkami rabarbaru na górze. Rabarbar posmarowany jest cienką warstwą dżemu malinowego, dzięki któremu ładnie się błyszczy i ma intensywny, czerwony kolor.
Sernik można przygotować również w wersji bezglutenowej. Przepis na bezglutenowe ciasto kruche znajduje się pod przepisem.
Składniki:
Spód:
- 100g zmielonych orzechów laskowych lub migdałów
- 90g mąki pszennej
- 10g kakao
- 1 jajko
- 40g cukru pudru
- szczypta soli
- 100g masła
Masa serowa:
- 400g rabarbaru (zważonego po odcięciu końcówek. Najlepiej wybrać tylko czerwoną część łodygi).
- 1 kg twarogu z wiaderka lub Quark
- 180g cukru
- 4 jajka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
Dodatkowo:
- 3 kopiate łyżki dżemu malinowego
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto kruche. Mąkę, orzechy i kakao wsypać do miski i wymieszać. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło, cukier puder, szczyptę soli i jajko. Zagnieść szybko na jednolitą masę (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta). Ciasto przełożyć na kawałek folii spożywczej, lekko je spłaszczyć, owinąć w folię i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godz.
- Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciastem wykleić dno formy. Formę wstawić do lodówki.
- Rabarbar pokroić na kawałki o długości ok. 4cm. (Rabarbaru nie trzeba obierać). Przełożyć do miski i zasypać 30g cukru.
- Twaróg, 150g cukru, jajka i budyń w proszku zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do połączenia się składników. Masę serową wylać do tortownicy.
- Na masie serowej ułożyć kawałki rabarbaru.
- Piec w nagrzanym piekarniku około 60 min. w temperaturze 180°C. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wstawić sernik na parę godzin, a najlepiej na noc do lodówki.
- Dżem przetrzeć przez sitko, aby oddzielić go od pestek. Przy pomocy pędzelka posmarować górę sernika dżemem.
Smacznego.
Wersja bezglutenowa:
Składniki:
Spód:
- 100g zmielonych orzechów laskowych lub migdałów
- 40g skrobi ziemniaczanej
- 50g mąki kukurydzianej
- 10g kakao
- 1 jajko
- 40g cukru pudru
- szczypta soli
- 100g masła
Masa serowa j.w.
Sposób przygotowania: j.w.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.