Tort Rocher

58 Komentarzy

Tort Rocher

Czekoladowy tort składający się z czekoladowego ciasta przełożonego masą truflową z dodatkiem orzechów laskowych i wafelków w czekoladzie. Całość pokryta jest masą z nutelli, ozdobiona pralinkami Ferrero Rocher i kawałkami wafelków w czekoladzie.
Tort jest smaczny, stabilny, w smaku orzechowo- czekoladowy.

Składniki na ok. 10- 12 porcji:
Ciasto czekoladowe:

  • 6 jajek
  • 120g cukru
  • 60g mąki pszennej
  • 60g zmielonych orzechów laskowych
  • 50g skrobi ziemniaczanej
  • 20g kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa truflowa:

  • 200g czekolady mlecznej (lub gorzkiej lub pół na pół)
  • 270g płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%
  • 70g masła
  • 70g orzechów laskowych
  • 50g wafelków w czekoladzie (typu Price Polo)

Masa do obłożenia tortu:

  • 80g masła
  • 3 kopiate łyżki kremu orzechowo- czekoladowego typu Nutella

Poncz:

  • ponad ½ szklanki czarnej herbaty
  • ½ łyżeczki cukru

Do dekoracji:

  • 50g wafelków w czekoladzie (typu Prince Polo)
  • pralinki Ferrero Rocher

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować masę truflową. Czekoladę połamać na małe kawałki. Przełożyć do garnka, dodać śmietanę i pokrojone na małe kawałki masło. Podgrzewać, mieszając, aż masło i czekolada się rozpuszczą i powstanie jednolita masa. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki na ok. 3- 4 godz. lub dłużej.
  2. Spód tortownicy o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz).
  3. Przygotować ciasto czekoladowe. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z połową cukru na jasną masę. Osobno ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Kolejno, dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo drugą połowę cukru. Ubite białka wmieszać delikatnie szpatułką do ubitych żółtek. Osobno wymieszać mąkę, zmielone orzechy, skrobią, kakao i proszek do pieczenia. Wmieszać delikatnie szpatułką do masy jajecznej.
  4. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 min., do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Lekko ciepłe ciasto oddzielić nożem od brzegu formy i odwrócić do góry dnem na blat wyłożyny papierem do pieczenia. (W ten sposób ciasto zrobi się bardziej płaskie). Zimne ciasto przeciąć dwukrotnie tak, aby powstały 3 blaty.
  5. Przygotować poncz. Herbatę wymieszać z cukrem i pozostawić do ostygnięcia.
  6. Orzechy laskowe podprażyć na suchej patelni, aż skórka się lekko zarumieni i zacznie odchodzić od orzecha. Orzechy pozostawić do ostygnięcia, a następnie ściągnąć skórkę z orzechów pocierając je rękoma. (Nie musi być dokładnie. Ściągnąć tylko te skórki co łatwo odchodzą). Kolejno orzechy posiekać na drobno. 50g wafelków posiekać na małe kawałki. Schłodzoną masę truflową zmiksować do zgęstnienia masy. Wmieszać szpatułką posiekane orzechy i wafelki.
  7. Pierwszy blat ciasta ułożyć na paterze. Nasączyć częścią ponczu. Rozłożyć połowę masy truflowej  i przykryć drugim blatem. Ponownie nasączyć i wyłożyć resztę masy. Przykryć trzecim blatem i nasączyć. Tort wstawić do lodówki.
  8. Przygotować masę do obłożenia tortu. Miękkie masło utrzeć na jasną, puszystą masę. Dalej miksując dodać nutellę. Gotową masą posmarować górę i bok tortu.
  9. Górę tortu udekorować pralinkami (całymi lub połówkami), a bok tortu posiekanymi wafelkami.
  10. Tort przechowywać w lodówce.

Smacznego.

Tort Rocher

Tort Rocher

Tort Rocher

Tort Rocher

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    basia · 1 lat temu
    Bede chciala przyozdobic tort jak Pani plus zrobic kleksy z rekawa cukierniczego. Moze Pani podpoweidziec z czego zrobic taka masa czekoladowa - mascarpone+smietanka i ..? jestem poczatkujaca w wypiekach :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    basai · 1 lat temu
    bede chciala zrobic na walentynki  :) i mam takie pytania;1. smietanka 270 g to ile to ml?2. pieczenie termoobieg - to 10 stopni mniej, 170?3. mam tortownice 24 cm - chyba moge pozostac przy ilosci skladnikow jak jest podane w tym przepisie?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      1. Różnica nie będzie wielka. Możesz odmierzyć w ml, a najlepiej byłoby zważyć.
      2. Termoobieg to ok. 20 stopni mniej.
      3. Myślę, że tak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gabriela · 2 lat temu
    A jakiej wielkości tortownica?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angelika · 2 lat temu
    Dziwne, ale masa truflowa mi się zważyła … rozpuszczone i połączone składniki były długo chłodzone i już w lodowce zgęstniały. Jak zaczęłam ubijać to zważyła się po dosłownie 5 sekundach - od razu zrobiły się grudki… nie wiem, co mogło pójść nie tak :(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Izabela · 2 lat temu
    Masa truflowa miło zaskakuje. Dodałam powidła porzeczkowe pod jedną z warstw i nasączyłam nalewką śliwkową. Na tyle dobry, że muszę robić drugi raz ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dominika · 2 lat temu
    😁 Test smaku będzie jutro 🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julita · 3 lat temu
    Myślę, że pierwszy i nie ostatni 😍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgosia · 3 lat temu
    Tort pyszny, zróżnicowany w smaku o zaskakującej w swej chrupkości fakturze. Hit.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 3 lat temu
    Zrobiłam modyfikacje, biszkopt upiekłam w dwóch małych 18 cm tortownicach, zrobiłam 4 blaty nasączone kawą żeby był mniej słodki. A na górę i boki zamiast kremu z nutellą krem: serek mascaprone, 200ml Śmietanki, zmiksowane na sztywno i na końcu dodałam łyżkę kakao. Super się rozsmarowuję na boki pokruszone prince polo a na gorze posiekana gorzka czekolada z orzechami nussbeisser.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena Mazur · 4 lat temu
    Witam. Czy jak zrobię tego torta w tortownicy o średnicy 26 cm to coś się stanie ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anita · 4 lat temu
    Właśnie zrobiłam . Mam nadzieję że będzie smakował😋 :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 4 lat temu
    Hej! Jak mogę zmodyfikować biszkopt, żeby ciasto było bez jajek? Mój syn jest uczulony, a uwielbiam ten tort i chciałabym mu zrobić na urodziny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karina · 4 lat temu
    Przepis jest łatwy pomimo ilości składników ;)
    Tort pyszny, orzechowy z wyczuwalną nutellą. Dla mnie idealny :)

    Masa truflowy jest bardzo bardzo gęsta, trudna do rozsmarowania. Dodałam trochę śmietany, było łatwiej. Dziękuję za przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Eva · 5 lat temu
    Any Englush translations of your torte recipes available?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 6 lat temu
    Dzień dobry,
    czy ten tort mogę zrobić w wersji piętrowej? Np. u dołu forma 24cm a na górze 8/16cm? Czy istnieje ryzyko, że się rozleci?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dominika · 6 lat temu
    Czy zamiast orzechów laskowych można użyć orzechy włoskie ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 6 lat temu
    Super przepis torcik pycha polecam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 7 lat temu
    A czy mogę użyć na ten krem na wierzchu gotowy oplatek ozdobny ( chodzi mi o te np z motywami bajek )? Czy na ten krem lepiej nic takiego nie kłaść?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Nie używam takich ozdób. Powinna być załączona instrukcja. Jeśli można położyć opłatek na masę maślaną, to tak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 7 lat temu
    Witam. Czy biszkopt rosnie na tyle wysoki, że można go przekroić na 3 ? Czym najlepiej radzi Pani przekroić bo na 3 może byc trochę ciężko
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maja · 7 lat temu
    Zrobiłam ściśle wg przepisu - wyszedł idealnie. Dziękuję!