Czekoladowy mazurek z pijaną śliwką

Mazurek z soczystymi, mocno nasączonymi alkoholem suszonymi śliwkami polany polewą z gorzkiej czekolady i udekorowany kawałkami bez. Bardzo smaczny. Na pewno zadowoli miłośników śliwek w czekoladzie.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 200g mąki pszennej
- 100g masła
- 40g cukru pudru
- 1 jajko (rozmiar M)
Nadzienie:
- ok. 350g suszonych, miękkich śliwek kalifornijskich bez pestek
- ok. 150ml wódki lub rumu
- 60g czekolady gorzkiej
Polewa:
- 25g masła
- 50ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
- 100g czekolady gorzkiej
Dodatkowo:
- ok. 6 bez
Sposób przygotowania:
- Śliwki przekroić na pół, przełożyć do miski, zalać alkoholem, przykryć i odstawić na noc do nasączenia.
- Przygotować ciasto kruche. Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
- Uformować z ciasta kulkę, lekko ją spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godz.
- Ciasto rozwałkować, od razu na papierze do pieczenia, na duży placek. Przyciąć do wymiarów 30x 20cm. Z resztek ciasta zrobić wałeczek, ułożyć go na brzegu ciasta i lekko docisnąć.
- Ciasto razem z papierem ułożyć na dużej blasze z piekarnika i nakłuć je widelcem.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20min. w temperaturze 180°C, do zarumienienia. Pozostawić do ostygnięcia.
- 60g czekolady połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Czekoladą posmarować podpieczony spód.
- Śliwki osuszyć ręcznikiem papierowym. Ułożyć na cieście.
- Przygotować polewę. Czekoladę połamać na kawałki i razem ze śmietaną i masłem roztopić w kąpieli wodnej. Gotową polewę wylać na śliwki.
- Bezy pokruszyć i posypać nimi mazurka.
- Ciasto przechowywać w chłodnym miejscu.
Smacznego.
![]() |
Czas przygotowania: |
ok. 45 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
ok. 20 min. |
![]() |
Czas oczekiwania: |
ok. 12 godz. |
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 15 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.