Czekoladowe ciasto z porzeczkami i budyniem

Przepis wcześniej pokazałam Wam jasne, kruche ciasto z porzeczkami: "Kruche ciasto z porzeczkami i budyniem". Tym razem zrobiłam jego ciemną wersję z kakao i czekoladą. Przygotowałam kakaowe ciasto kruche, czekoladowy budyń i czekoladową kruszonkę, a do tego czerwona porzeczka. Całość smaczna, kwaskowata i mało słodka.

Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24cm:

Ciasto kruche:

  • 125 g masła (lub margaryny), schłodzonego
  • 50 g cukru
  • 3 żółtka (z jajek rozmiaru M), schłodzone
  • 15 g kakao
  • 210 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 750 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 2 opakowania budyniu czekoladowego bez cukru (każde opakowanie po ok. 37- 40g)
  • 500 g porzeczek czerwonych

Kruszonka:

  • 150 g mąki pszennej
  • 90 g masła, schłodzonego
  • 20 g czekolady gorzkiej (50% kakao)
  • 50 g cukru
  • 20 g kakao

Sposób przygotowania:

  1. Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. Przygotować ciasto kruche: Z mąki, zimnego masła (pokrojonego na małe kawałki), cukru, kakao, żółtek i proszku do pieczenia zagnieść szybko jednolite ciasto (najlepiej robotem kuchennym, ale można również ręką). Ciasto uformować w kulkę, spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki*.
  3. Schłodzone ciasto wykleić w przygotowanej formie.
  4. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec ok. 15- 20 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Wyciągnąć i pozostawić do ostygnięcia.
  5. W międzyczasie przygotować kruszonkę: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Chłodną czekoladę połączyć z pozostałymi składniki na kruszonkę i zagnieść. Gotową kruszonkę wstawić do lodówki.

2

  1. Porzeczki umyć, osuszyć i oberwać z szypułek. Odstawić na bok.
  2. Ugotować budyń: 1 szklankę mleka wymieszać dokładnie z budyniami w proszku. Resztę mleka z cukrem zagotować. Do gotującego się mleka dodać rozmieszany budyń z mlekiem, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Od zagotowania, gotować ok. 1 minuty, aż budyń zgęstnieje.
  3. Na cieście rozłożyć porzeczki. Zalać gorącym budyniem.

3

  1. Z góry posypać kruszonką.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 55 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).

4

  1. Upieczone ciasto wyciągnąć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Uwaga:

* Jeśli składniki są dobrze schłodzone i ciasto zagniecione robotem kuchennym, to można od razu wykleić ciasto w formie, bez konieczności dodatkowego chłodzenia w lodówce.

Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Czekoladowe ciasto z porzeczkami i budyniem