Czekoladowe ciasto z porzeczkami i budyniem

Przepis wcześniej pokazałam Wam jasne, kruche ciasto z porzeczkami: „Kruche ciasto z porzeczkami i budyniem”. Tym razem zrobiłam jego ciemną wersję z kakao i czekoladą. Przygotowałam kakaowe ciasto kruche, czekoladowy budyń i czekoladową kruszonkę, a do tego czerwona porzeczka. Całość smaczna, kwaskowata i mało słodka.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 125g masła lub margaryny
- 50g cukru
- 3 żółtka
- 15g kakao
- 210g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 750ml mleka
- 100g cukru
- 2 opakowania budyniu czekoladowego bez cukru (1 budyń ok. 37g)
- 500g porzeczek czerwonych (czarnych lub białych)
Kruszonka:
- 150g mąki pszennej
- 90g masła
- 20g czekolady gorzkiej
- 50g cukru
- 20g kakao
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto kruche. Z mąki, zimnego masła (pokrojonego na kawałki), cukru, kakao, żółtek i proszku do pieczenia zagnieść szybko jednolite ciasto. Ciasto uformować w kulkę, spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i wstawić na 30 min. do lodówki.
- Schłodzone ciasto wykleić w formie prostokątnej (o wymiarach ok. 35x 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec ok. 15- 20min. w temperaturze 180°C.
- Wyciągnąć i pozostawić do ostygnięcia.
- W międzyczasie przygotować kruszonkę. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Chłodną czekoladę połączyć z pozostałymi składniki na kruszonkę, zagnieść. Gotową kruszonkę wstawić do lodówki.
- Porzeczki umyć, osuszyć i oberwać z szypułek. Odstawić na bok.
- Ugotować budyń. 1 szklankę mleka wymieszać dokładnie z budyniami (w proszku). Resztę mleka z cukrem zagotować. Do gotującego się mleka dodać rozmieszany budyń z mlekiem, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje.
- Na cieście rozłożyć porzeczki. Zalać gorącym budyniem.
- Z góry posypać kruszonką.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60min. w temperaturze 180°C, aż kruszonka się zarumieni.
Smacznego.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 50 min. |
![]() |
Czas oczekiwania: |
min. 30 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 70 min. |
![]() |
Liczba porcji: |
około 24 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.