Galette z czerwoną porzeczką

Rustykalna tarta z czerwoną porzeczką. Chrupiące, kruche ciasto (szczególnie pyszny jest brzeg posypany brązowym cukrem), a pośrodku kwaskowate, czerwone porzeczki. Bardzo dobra kombinacja. Ciasto nie nasiąka sokiem z owoców dzięki mielonym migdałom, którymi posypane jest ciasto oraz dodatkowi mąki ziemniaczanej do porzeczek.

Polecam podawać tartę lekko ciepłą z gałką (lub dwoma) lodów waniliowych. Można poczekać, aż lody się roztopią i powstanie sos waniliowy pokrywający porzeczki.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 200g mąki pszennej
  • 100g zimnego masła
  • 2 łyżki cukru
  • 30ml wody

Nadzienie:

  • 350g porzeczek czerwonych
  • 80g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 2 łyżki zmielonych migdałów
  • ok. 3 łyżek brązowego cukru
  • 1 białko

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche. Z mąki, zimnego masła (pokrojonego na kawałki), cukru i zimnej wody zagnieść szybko jednolite ciasto. Ciasto uformować w kulkę, spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i wstawić na 30 min. do lodówki.
  2. W międzyczasie przygotować nadzienie. Porzeczki umyć, osuszyć i oberwać z szypułek. Porzeczki wymieszać w misce z cukrem i mąką ziemniaczaną. Odstawić na ok. 20min, aż mąka nasiąknie od soku z porzeczek (tj. będzie wilgotna, a nie sucha jak na początku).
  3. Schłodzone ciasto rozwałkować najlepiej bezpośrednio na papierze do pieczenia na koło o średnicy 30cm. (Koło nie musi być równe. Nierówności nadadzą mu ładny, rustykalny kształt).

2

  1. Ciasto posypać zmielonymi migdałami, pozostawiając ok. 4cm odstępu od brzegu.

3

  1. Na migdały wyłożyć porzeczki.

4

  1. Brzeg ciasta zawinąć do środka na porzeczki, dociskając, aby ciasto utrzymało kształt podczas pieczenia. Ciasto z papierem przenieść na blachę do pieczenia.

5

6

  1. Brzeg posmarować rozkłóconym białkiem i posypać grubo brązowym cukrem.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45- 50min. w temperaturze 180°C, aż ciasto ładnie się zarumieni.
  3. Podawać lekko ciepłe lub zimne.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 45- 50 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 30 min.
porcje

Liczba porcji:

około 12
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Galette z czerwoną porzeczką

Galette z czerwoną porzeczką

Powiązane przepisy