Murzynek z serem

Proste, kakaowe ciasto w serowe łatki. Smakuje jak murzynek połączony z sernikiem. Proste i szybkie ciasto do kawy. Wygląd ciasta zależy od użytego sera i ułożonych łatek. Jeśli masa serowa będzie lekka, to łatki serowe ładnie utrzymają się na powierzchni. Cięższy ser wpadnie bardziej w ciasto, a ciasto kakaowe będzie się wybrzuszać do góry.
Składniki:
Ciasto:
- 250g masła lub margaryny
- 150g cukru
- 2 łyżki kakao
- 5 łyżek wody
- 2 jajka
- 3 żółtka
- 250g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 400g twarogu półtłustego lub tłustego dwukrotnie zmielonego lub twarogu z wiaderka
- 2 jajka
- 80g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 80g roztopionego masła lub margaryny
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto. Masło, cukier, kakao i wodę umieścić w garnku. Podgrzewać mieszając, aż składniki się połączą i powstanie jednolita masa. Pozostawić do ostygnięcia.
- Oddzielić żółtka od białek. 5 żółtek wmieszać trzepaczką do zimnej masy kakaowej.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy kakaowej i wymieszać trzepaczką, tylko do połączenia się składników.
- Ubić 2 białka na sztywną pianę. Pianę wmieszać delikatnie do masy kakaowej.
- Ciasto przełożyć do formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24cm. (Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia).
- Przygotować masę serową. Wszystkie składniki na masę serową zmiksować krótko, tylko do połączenia się składników.
- Masę serową wykładać na ciasto kakaowe łyżką, robiąc kleksy.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 min, w temperaturze 180°C. (Ciasto sprawdzić patyczkiem). Pozostawić do ostygnięcia.
Smacznego.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 40 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 40 min. |
![]() |
Liczba porcji: |
około 24 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.