Ucierane ciasto z truskawkami


W sezonie letnim, przy upałach nie ma się czasem ochoty na wielkie wypieki, a świeże owoce w pełni. Dlatego na takie dni mam dla Was szybkie i proste ciasto z dodatkiem maślanki, z owocami i kruszonką. Coś słodkiego i prostego do kawy lub herbaty.
Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24 cm:
Ciasto ucierane:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- 300 g masła, temperatura pokojowa
- 200 g cukru
- 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 200 ml maślanki, temperatura pokojowa
- 500 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Kruszonka:
- 100 g mąki pszennej
- 50 g płatków owsianych
- 60 g cukru
- 90 g masła
Dodatkowo:
- ok. 500 g świeżych truskawek, małych lub średniej wielkości (lub ewentualnie mrożonych)
Sposób przygotowania:
- Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
- Przygotować kruszonkę: W tym celu zagnieść wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
- Świeże truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. (Mrożonych truskawek nie rozmrażać).
- Przygotować ciasto ucierane: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i najlepiej przesiać. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, kremową masę. (Ucierać ok. 10 minut na najwyższych obrotach). Dalej miksując na wysokich obrotach, dodawać stopniowo po jednym jajku. (Każde jajko miksować co najmniej 1 minutę).
- Zmniejszyć obroty miksera na niskie i dodawać maślankę na przemian z mąką. Mieszać krótko, tylko do połączenia się składników.
- Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy. Ułożyć truskawki. Truskawki posypać kruszonką.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Ciasto po upieczeniu pozostawić na chwilę w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Następnie wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 24 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | średni |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.