Babka serowa


Puszysta, wilgotna babka cytrynowa z dodatkiem sera. W smaku podobna do babki piaskowej. Smak sera nie jest wyczuwalny. Cytryna nadaje babce dodatkowego aromatu.
Babkę piekłam również z wiśniami mrożonymi. Do gotowego ciasta wmieszałam delikatnie szpatułką 150 g wiśni mrożonych. (Patrz ostatnie zdjęcie).
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki:
Ciasto:
- 250 g masła (lub margaryny)
- 200 g serka kremowego typu Philadelphia (można użyć również twarogu z wiaderka lub quarku)
- 200 g cukru
- 5 jajek (rozmiar M)
- 1 cytryna
- 400 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Do posypania:
- cukier puder
Sposób przygotowania:
- Formę na babkę najlepiej z kominkiem (o pojemności ok. 2,5 litra), wysmarować masłem (lub margaryną) i posypać mąką. Odstawić na bok.
- Zetrzeć skórkę z cytryny na tarce o drobnych oczkach i wycisnąć 2- 4 łyżki soku z cytryny. Odstawić na bok.
- Osobno wymieszać mąkę ze szczyptą soli, proszkiem do pieczenia i sodą.
- Miękkie masło i cukier utrzeć mikserem na jasną, kremową masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodać ser, a następnie po kolei po jednym jajku.
- Zmniejszyć obroty miksera i dodać sok i skórkę z cytryny. (Masa będzie bardzo zwarzona. Proszę kontynuować). Wmieszać mieszankę mączną. Mieszać krótko, tylko do połączenia się składników. (Ciasto jest gęste).
- Ciasto przełożyć do przygotowanej formy na babkę.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut (grzałka góra- dół: temperatura 175°C lub termoobieg: 150°C), do suchego patyczka. Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na chwilę w formie, a następnie przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Gotową babkę można oprószyć cukrem pudrem. Można podawać ze świeżymi owocami, bitą śmietaną lub jogurtem owocowym.
Źródło: Lekko zmieniony przepis z gazety: "Laura- Backen im Frühling".
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 16 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | średni |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.