Sernik na orzechowo- czekoladowym cieście

Pyszny, zwarty sernik na grubym, orzechowo- czekoladowym spodzie. Masa serowa wzbogacona jest o kawałki czekolady i skórkę cytrynową, która nadaje masie lekko cytrynowy posmak. Sernik dodatkowo zdobi dekoracja z czekoladowej bitej śmietany.
Składniki na ciasto i masę serową powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki:
Ciasto:
- 100g czekolady gorzkiej
- 4 jajka
- 80g masła lub margaryny
- 80g cukru
- 200g zmielonych orzechów laskowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 750g twarogu z wiaderka lub Quark
- 100g cukru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
- 4 jajka
- skórka starta z jednej cytryny
- 50g czekolady gorzkiej
Do dekoracji:
- 100g czekolady gorzkiej
- 200g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto. Czekoladę posiekać drobno i wymieszać ze zmielonymi orzechami i proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.
- Oddzielić żółtka od białek. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo po jednym żółtku. (Każde żółtko miksować co najmniej 1 min.). Wmieszać czekoladę z orzechami i proszkiem.
- Osobno ubić białka na sztywną pianę i wmieszać delikatnie szpatułką do utartej masy.
- Ciasto przełożyć do tortownicy (o średnicy 26cm) wyłożonej papierem do pieczenia. (Najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć).
- Piec w nagrzanym piekarniku około 25 min. w temperaturze 180°C. Wyciągnąć z piekarnika.
- Przygotować masę serową. Czekoladę posiekać na dość grube kawałki. Odstawić na bok.
- Ser, cukier, budyń w proszku, jajka, skórkę z cytryny zmiksować mikserem na gładką masę. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką kawałki czekolady.
- Masę serową wylać na ciasto. (Ciasto może być ciepłe). Piec w nagrzanym piekarniku około 50 min. w temperaturze 180°C. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
- Przygotować ganache. Czekoladę posiekać. Śmietanę mocno podgrzać. Ściągnąć z pieca i dodać posiekaną czekoladę. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Kolejno wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc.
- Sernik wstawić na co najmniej 3 godz. do lodówki, a najlepiej na noc.
- Ganache ubić. Przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy i udekorować brzeg sernika.
Smacznego.
![]() |
Czas przygotowania: |
ok. 40 min. |
![]() |
Czas oczekiwania: |
kilkanaście godzin |
![]() |
Czas pieczenia: |
ok. 1 godz. 15 min. |
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 16 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | wysoki |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.