Sernik z dżemem


Bardzo dobry sernik z pyszną, kruchą, migdałowo- kakaową posypką. Sernik wzbogacony jest o dodatkową warstwę, którą jest dżem. Nadaje on sernikowi ładnego wyglądu, wzbogaca smak oraz dodatkowo osładza sernik.
Składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 300 g mąki pszennej
- 175 g masła, temperatura pokojowa
- 1 jajko (rozmiar M)
- 100 g cukru
- szczypta soli
Masa serowa:
- 750 g twarogu z wiaderka lub quarku
- 140 g cukru
- 4 jajka (rozmiar M)
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 40 g)
- starta skórka z cytryny
Dodatkowo:
- ok. 250 g dżemu najlepiej kwaskowatego np. wiśniowego
- 1 łyżka kakao
- 5 łyżek migdałów w słupkach lub posiekanych bez skórki
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto kruche: Z podanym składników zagnieść jednolite ciasto.
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Połowę ciasta wykleić na dnie tortownicy.
- Ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut, do lekkiego zarumienienia, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
- Przygotować masę serową: Twaróg, cukier, jajka, skórkę z cytryny i budyń w proszku przełożyć do miski i zmiksować na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników.
- Na podpieczonym cieście rozsmarować dżem, pozostawiając centymetr odstępu od brzegu. Następnie wyłożyć masę serową.
- Do drugiej połowy ciasta dodać kakao i migdały. Ciasto zagnieść. Odrywając po małych kawałkach, układać kruszonkę na masie serowej.
- Sernik piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
- Po upieczeniu pozostawić sernik w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach, aby trochę ostygł. Następnie wyciągnąć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygnięty sernik najlepiej schłodzić jeszcze w lodówce.
Źródło: Przepis wzorowany jest na przepisie z gazety "Tina Koch & Back Ideen".
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 16 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | średnia |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.