Ciasto czekoladowe z kremem serowym

Czekoladowe ciasto babkowe przełożone lekkim kremem serowym. Ciasto udekorowane jest dwukolorową kruszonką.
Składniki:
- 100g gorzkiej czekolady
- 4 jajka
- 350g miękkiego masła lub margaryny
- 200g cukru + 9 łyżek (do kremu i posypki)
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
- 150g creme fraiche lub jogurtu greckiego
- 450g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki mleka
- 4 listki żelatyny ( = 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
- 250g twarogu zmielonego z wiaderka, twarożku śmietankowego lub quarku
- 200g słodkiej śmietany 30- 36%
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Czekoladę pokroić i roztopić w kąpieli wodnej.
- 250g masła lub margaryny, 200g cukru i 2 łyżeczki cukru waniliowego utrzeć mikserem. Dalej ubijając dodać po jednym jajku. Kolejno dodać creme fraiche i przestudzoną czekoladę.
- W osobnej misce wymieszać 300g mąki,2 łyżki kakao i proszek do pieczenia. Dodać stopniowo do ciasta.
- Ciasto wyłożyć do formy keksowej (o długości 30cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 65 minut w temperaturze 180 °C.
- 100g masła lub margaryny roztopić.
- Do dwóch osobnych misek nasypać po 75g mąki, 2 łyżki cukru i szczyptę soli. Do jednej miski dodać 1 łyżkę kakao. Do obu misek dodać po połowie rozpuszczonego tłuszczu. Zagnieść ciasta na 2 kruszonki.
- Około 20 min. przed końcem pieczenia, posmarować ciasto mlekiem i ułożyć kruszonkę na przemian białą z ciemną.
- Po upieczeniu pozostawić ciasto na ok. 30 minut a następnie wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Ciasto przeciąć dwukrotnie tak, aby powstały 3 placki.
- Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wodzie. Twaróg, 5 łyżek cukru i 2 łyżeczki cukru waniliowego wymieszać trzepaczką lub łyżką. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki kremu serowego i wymieszać, a następnie dodać do reszty kremu. Śmietanę ubić na sztywno i dodać do kremu.
- Połowę kremu wyłożyć na pierwszy placek. Przykryć drugim plackiem. Nałożyć resztę kremu i przykryć ostatnim plackiem z kruszonką.
- Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Przepis pochodzi z gazety "Rezepte pur".
![]() |
Czas przygotowania: |
około 60 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
65 min. |
![]() |
Liczba porcji: |
około 16 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |
![]() |
Wartości odżywcze (porcja): | 390 kcal, Białko: 7g, Tłuszcz: 24g, Węglowodany: 36g |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.