Dundee Cake


Dundee Cake to słynne, tradycyjne szkockie ciasto na święta Bożego Narodzenia. Jest ono bardzo aromatyczne, z dużą ilością rodzynek, migdałów i kandyzowanej skórki cytrynowej. Smakuje jak klasyczny, dobry keks. Jest smaczne i sycące.
Ciasto bardzo dobrze się przechowuje. Można je jeść, gdy tylko ostygnie, ale najlepiej smakuje po 2- 3 dniach, gdy przejdzie smakiem. U mnie wytrzymało tydzień. Po tygodniu nie było już co próbować ;)
Przy przygotowywaniu tego ciasta nie powinno się zamieniać składników na inne, aby ciasto miało oryginalny smak.
Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm:
Ciasto:
Przed przystąpieniem do pracy, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- 250 g masła, temperatura pokojowa
- 200 g cukru
- 1 laska wanilii
- szczypta soli
- 20 ml rumu, temperatura pokojowa
- 6 jajek (u mnie rozmiar M), temperatura pokojowa
- 350 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 400 g rodzynek
- 50 g zmielonych migdałów (u mnie blanszowanych)
- 100 g kandyzowanej skórki cytrynowej, pokrojonej w drobną kostkę
- ok. 150 g migdałów (najlepiej blanszowanych bez skórki)
Dodatkowo:
- 2 łyżki cukru
- 5 łyżek wody
- trochę masła do posmarowania boku formy
Sposób przygotowania:
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Bok tortownicy posmarować od środka masłem. Odstawić na bok.
- Jeśli migdały nie są blanszowane, należy wsypać je do miski i zalać wrzątkiem. Pozostawić na co najmniej 5 minut, a następnie obrać ze skórki. (Skórka po sparzeniu wrzątkiem powinna ładnie odchodzić. W tym celu należy ścisnąć migdał palcami. Jeśli z niektórych migdałów skórka nie chce łatwo odejść, należy zalać je ponownie wrzątkiem, odczekać 5 minut i obrać). Obrane migdały dobrze osuszyć na ściereczce.
- Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i za pomocą nożyka wyciągnąć ziarenka.
- Miękkie masło miksować na najwyższych obrotach przez kilka minut z cukrem, ziarenkami wanilii, szczyptą soli i rumem na jasną masę. (Masło należy zmiksować na jasną, miękką masę. Cukier się nie rozpuści).
- Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo po jednym jajku. (Masa może wyglądać na zwarzoną).
- Rodzynki i kandyzowaną skórkę cytrynową wymieszać w misce z łyżką mąki. Odstawić na bok.
- Resztę mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i zmielonymi migdałami. Zmniejszyć obroty miksera i dodać w 2- 3 porcjach mąkę z proszkiem i migdałami. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników.
- Na końcu wmieszać szpatułką rodzynki i kandyzowaną skórkę cytrynową. (Ciasto jest dość gęste).
- Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy i wyrównać. Na cieście rozłożyć migdały.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Przed końcem pieczenia sprawdzić ciasto patyczkiem. Ciasto jest gotowe, jeśli patyczek będzie suchy. Ciasto powinno być dobrze wypieczone).
- Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie, aż lekko przestygnie.
- Przygotować glazurę: 2 łyżki cukru przełożyć do małego garnka. Dodać 5 łyżek wody. Całość zagotować, mieszając. Dalej gotować ok. 3 minut, aż cukier całkowicie się rozpuści. Ciasto polać glazurą. (Dobrze jest użyć do tego celu łyżki. Najlepiej, gdy ciasto jest jeszcze ciepłe w momencie polania glazurą).
- Ciasto wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Ciasto przechowywać w chłodnym miejscu np. w pojemniku na ciasto, owinięte folią aluminiową lub zawinięte w ściereczkę i włożone do worka.
Źródło: Na podstawie przepisu z książki: "Backvergnügen wie noch nie".
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 16 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | wysoki |


