Sernik dyniowy

Delikatny, kremowy i wilgotny sernik z dodatkiem puree z dyni. Dzięki dodatkowi dyni sernik nabiera pięknej barwy i aromatu. Według mnie najlepszy, a zarazem najładniejszy sernik wychodzi z dodatkiem dyni hokkaido, co nie znaczy, że nie można go przygotować z inną dynią. Z hokkaido sernik ma piękną pomarańczową barwę i jest bardzo aromatyczny. Zachęcam do wypróbowania.
Składniki:
Spód:
- 200g herbatników
- 90g masła
- po ½ łyżeczki mielonego imbiru i cynamonu (lub 1 łyżeczka cynamonu)
Masa serowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka lub Quark
- 500g puree z dyni z tego przepisu: „Puree z dyni”
- 4 jajka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
- 170g cukru
Polewa:
- 250g kwaśniej, gęstej śmietany
- 2 łyżki płynnego miodu
Sposób przygotowania:
- Ciasteczka rozkruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć).
- Masło roztopić i od razu jeszcze gorące dodać do rozkruszonych ciasteczek. Dodać przyprawy.
- Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasteczka wyłożyć do tortownicy i ugnieść na dnie. Wstawić do lodówki.
- Twaróg zmiksować z puree z dyni na jednolitą masę. Dodać jajka, cukier i budyń w proszku. Ponownie zmiksować na jednolitą masę. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników.
- Masę serową wylać do tortownicy.
- Piec w nagrzanym piekarniku około 50- 60 min. w temperaturze 180°C. (Gdyby sernik za szybko się rumienił można przykryć go z góry folią aluminiową).
- Śmietanę wymieszać z miodem. Sernik wysunąć z piekarnika. Wyłożyć delikatnie śmietanę z miodem i piec dalej ok. 8- 10min.
- Sernik pozostawić, przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, do ostygnięcia. Kolejno włożyć do lodówki na całą noc.
Smacznego.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 20 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
ok. 60 min. |
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 12- 16 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.