Sernik dyniowy


Delikatny, kremowy i wilgotny sernik z dodatkiem puree z dyni. Dzięki dodatkowi dyni sernik nabiera pięknej barwy i aromatu. Według mnie najlepszy, a zarazem najładniejszy sernik wychodzi z dodatkiem dyni hokkaido, co nie znaczy, że nie można go przygotować z inną dynią. Z hokkaido sernik ma piękną pomarańczową barwę i jest bardzo aromatyczny. Zachęcam do wypróbowania.
Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:
Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową.
Spód:
- 200 g herbatników
- 90 g masła
- po ½ łyżeczki mielonego imbiru i cynamonu (lub 1 łyżeczka cynamonu)
Masa serowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka lub quarku
- 400- 500 g puree z dyni z tego przepisu: "Puree z dyni"
- 4 jajka (rozmiar M)
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 40 g)
- 170 g cukru
Polewa:
- 250 g kwaśniej, gęstej śmietany
- 2 łyżki płynnego miodu
Sposób przygotowania:
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
- Przygotować spód: Herbatniki pokruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka pokruszyć).
- Masło roztopić i od razu jeszcze gorące dodać do pokruszonych ciasteczek. Wmieszać przyprawy. (Konsystencja będzie przypominać mokry piasek).
- Ciasteczka wyłożyć do tortownicy i ugnieść na dnie np. tylną stroną łyżki. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
- Przygotować masę serową: Twaróg zmiksować krótko z puree z dyni na jednolitą masę. Dodać jajka, cukier i budyń w proszku. Ponownie zmiksować krótko, tylko do połączenia się składników.
- Masę serową wylać do tortownicy.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Sernik powinien być ścięty z wierzchu).
- Przygotować polewę: W międzyczasie wymieszać w miseczce śmietanę z miodem. Sernik wysunąć z piekarnika. Wyłożyć delikatnie śmietanę z miodem i piec dalej ok. 8- 10 minut.
- Sernik pozostawić, przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, do całkowitego ostygnięcia. Następnie włożyć na całą noc do lodówki.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 12- 16 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | średni |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.