Tarta Crème brûlée

Słynny deser Crème brûlée na kruchym cieście. Uwielbiam klasyczny Crème brûlée i tym razem dla odmiany postanowiłam zrobić z niego ciasto.
Tarta jest sycąca i słodka. Spód tarty to chrupiące, kruche ciasto, w środku pyszny, delikatny, jajeczno- śmietankowy krem, a na górze chrupiąca, karmelowa skorupka.
Jeśli ktoś jeszcze nie próbował Crème brûlée to przepis znajduje się tutaj.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 250g mąki pszennej
- 50g cukru
- 125g masła lub margaryny
- 1 jajko
Nadzienie:
- 400ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
- 100ml mleka
- 1 laska wanilii
- 4 żółtka
- 50g cukru
Dodatkowo:
- brązowy cukier do skarmelizowania (ok. 2- 2,5 łyżek)
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto. Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godz. Formę na tartę (o średnicy 28cm) wysmarować margaryną i posypać mąką. (Polecam formę na tartę z wyciąganym dnem). Ciastem wykleić formę, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20min. w temperaturze 180°C. Po tym czasie ściągnąć papier z kulkami i piec do zarumienienia się ciasta. Ciasto pozostawić do ostygnięcia.
- Piekarnik rozgrzać do 150°C.
- Przygotować nadzienie. Żółtka i cukier wymieszać w misce trzepaczką. (Tylko wymieszać. Nie ubijać). Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka. Ziarenka przełożyć do garnka. Dodać śmietanę i mleko. Całość lekko podgrzać. Podgrzany płyn wlać powoli do żółtek z cukrem i wymieszać trzepaczką, aż cukier się rozpuści. (Śmietanę z mlekiem podgrzewa się po to, aby cukier łatwiej się rozpuścił).
- Masę przelać przez sitko, a następnie powoli wylać na podpieczone ciasto.
- Piec ok. 50- 60 min., aż wierzch się zetnie. (Nie powinien się zarumienić). Pozostawić do ostygnięcia.
- Kolejno wstawić ciasto do lodówki na parę godz, a najlepiej na noc.
- Schłodzony krem posypać brązowym cukrem. Cukier skarmelizować przy pomocy specjalnego palnika.
- Podawać od razu po przygotowaniu. (Po pewnym czasie karmel zmięknie).
Smacznego.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 20 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 1,5 godz. |
![]() |
Czas oczekiwania: |
parę godzin |
![]() |
Liczba porcji: |
około 10- 12 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | niski |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.