Tarta czekoladowa z owocami

Prosta, smaczna tarta w czekoladowej wersji łączy w sobie kruche, kakaowe ciasto i pyszny crème pâtissière, do którego dodałam startą, gorzką czekoladę. Krem przypomina w smaku dobry czekoladowy budyń. Do całości pasują świeże maliny, ale można użyć również innych, dowolnych owoców.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 190g mąki pszennej
- 10g kakao
- 120g masła
- 90g cukru pudru
- 1 jajko
- szczypta soli
Crème Pâtissière:
- 5 żółtek
- 500ml mleka
- 80g cukru
- 40g skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
- ½ laski wanilii
- 50g czekolady (dałam gorzką. Może być również mleczna)
Dodatkowo:
- ok. 400g świeżych malin
- parę listków mięty do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto. Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1- 2 godz. Formę na tartę (o średnicy 28cm) wysmarować margaryną i prószyć mąką. (Polecam formę na tartę z wyciąganym dnem). Ciasto rozwałkować (na posypanym mąką blacie lub między dwoma kawałkami folii spożywczej) i wykleić nim formę, wyklejając również brzeg. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20min. w temperaturze 180°C. Po tym czasie ściągnąć papier z kulkami i piec dalej ok. 5- 10min., aż ciasto będzie upieczone. Ciasto pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować krem. Czekoladę zetrzeć na tarce. Odstawić na bok.
- Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dalej ubijając dodać skrobię.
- ½ laski wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka. Do garnka wlać mleko, dodać ziarenka wanilii i zagotować. Ubijając dalej żółtka, wlewać cienkim strumieniem gorące mleko. (Polecam przelać wcześniej mleko przez sitko). Całą masę postawić na piecu i mieszając energicznie trzepaczką podgrzewać do zagotowania i gotować jeszcze ok. 1min, aż masa zgęstnieje. (Należy ciągle mieszać, aby masa się nie przypaliła i nie zrobiły się grudki. Gdyby ewentualnie powstały grudki, należy przetrzeć masę przez sitko).
- Garnek ściągnąć z pieca i do ciepłej masy dodać startą czekoladę, mieszając, aż czekolada się rozpuści.
- Krem pozostawić, aż trochę ostygnie, mieszając od czasu do czasu, aby nie zrobił się kożuch. Lekko ciepły krem rozłożyć na kruchym cieście i pozostawić do ostygnięcia. Ułożyć maliny. (Do miękkiego kremu maliny ładnie się przykleją). Kolejno wstawić ciasto na co najmniej 3 godz. lub całą noc do lodówki.
- Udekorować listkami mięty.
Smacznego.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 50 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 30 min. |
![]() |
Czas oczekiwania: |
1- 2 godz. |
![]() |
Liczba porcji: |
około 12 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.