Sernik z porzeczkami na czekoladowym cieście

To ciasto to połączenie delikatnego sernika z ciężkim ciastem czekoladowym. Masę serową przygotowałam z dodatkiem mleczka kokosowego, dzięki któremu sernik jest delikatny i pachnie przyjemnie kokosem. Kwaśne czerwone porzeczki doskonale przełamują słodycz całego ciasta.
Składniki:
Ciasto czekoladowe:
- 150g czekolady gorzkiej
- 150g masła
- 3 jajka
- szczypta soli
- 100g cukru
- 150g mąki pszennej
Masa serowa:
- 500g twarogu z wiaderka, twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub Quark
- 400ml mleczka kokosowego z puszki
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- 1 jajko
- 120g cukru
Dodatkowo:
- 300g porzeczek czerwonych
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto czekoladowe. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Całość lekko ostudzić.
- Jajka utrzeć z cukrem i solą na puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodawać stopniowo roztopioną czekoladę. Na końcu wmieszać delikatnie mąkę, mieszając krótko, tylko do połączenia się składników.
- Ciasto przełożyć do tortownicy (o średnicy 26cm) wyłożonej papierem do pieczenia. (Najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć).
- Piec w nagrzanym piekarniku około 25 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
- Porzeczki umyć, osuszyć i oberwać z szypułek. Ułożyć na cieście.
- Przygotować masę serową. Ser, mleczko kokosowe, budyń (proszek), jajko i cukier przełożyć do miski i zmiksować na gładką masę. Miksować chwilę tylko do połączenia się składników.
- Masę serową wylać delikatnie na porzeczki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w kąpieli wodnej* ok. 50- 60min. w temperaturze 180°C. (Masa powinna być ścięta na górze, ale w środku może być jeszcze miękka. Po pobycie w lodówce stwardnieje).
- Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Kolejno wstawić na co najmniej 3 godz. do lodówki.
Smacznego.
* Na spód piekarnika należy postawić żaroodporne naczynie z wrzątkiem.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 30 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
ok. 1,5 godz |
![]() |
Liczba porcji: |
około 12- 16 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | wysoki |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.