Tort z masą marcepanową

Tort biszkoptowy przełożony delikatną masą budyniową. Masa budyniowa jest bardzo lekka, zrobiona z budyniu z dodatkiem żelatyny i bitej śmietany, nadającej budyniowi puszystości. Cały tort jest bardzo puszysty i lekki. Całość obłożyłam masą marcepanową, pod którą znajduje się cienka warstwa masy czekoladowej, dzięki której marcepan dobrze przylega do biszkoptu.
Tort można przygotować również w wersji bezglutenowej. Proszę upewnić się, że pozostałe produkty są również bezglutenowe.
Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
- ¾ szklanki mąki pszennej (w wersji bezglutenowej mąki kukurydzianej) lub 120 g
- ¾ szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 120 g)
- 1 szklanka cukru (lub 200 g)
- 2 łyżki wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
- 1 opakowanie budyniu wiśniowego, malinowego lub innego o kolorze czerwonym (opakowanie na 500ml mleka)
- 500ml mleka (do przygotowania budyniu)
- 4 listki żelatyny ( = 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
- 200g słodkiej śmietany 30- 36%
Masa czekoladowa:
- 100g białej czekolady
- 150g masła
Poncz:
- 1 szklanka wody
- trochę soku z cytryny
- cukier do smaku (daję 2 łyżeczki)
Dekoracja:
- masa marcepanowa (ok. 400- 500g)
- barwniki spożywcze* do zabarwienia masy marcepanowej
- cukier puder
- trochę kakao
Sposób przygotowania:
- Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku.
- W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać, dodając w międzyczasie wodę.(Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników).
- Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą lub mąką (w wersji bezglutenowej mąką kukurydzianą).
- Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C. Biszkopt po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia, a następnie przeciąć tak, aby powstały 3 krążki.
- Przygotować poncz. Ciepłą wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem. Ostudzić.
- Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
- Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu. Do ciepłego budyniu dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia.
- Śmietanę ubić mikserem i wmieszać delikatnie do zimnego budyniu.
- Pierwszy krążek biszkoptu ułożyć na paterze i zacisnąć obręcz do tortu lub włożyć do tortownicy. Biszkopt nasączyć ponczem. Wyłożyć połowę masy i przykryć drugim krążkiem biszkoptowym. Nasączyć drugi biszkopt, wyłożyć resztę masy i przykryć trzecim krążkiem. Nasączyć trzeci biszkopt.
- Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
- Przygotować masę czekoladową. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Czekoladę pozostawić, aby ostygła (ale musi być jeszcze płynna). Miękkie masło utrzeć mikserem. Dalej miksując dodać stopniowo czekoladę. Masą posmarować wierzch i boki tortu. Tort wstawić do lodówki. (Przed obłożeniem masą marcepanową najlepiej wyciągnąć tort trochę wcześniej z lodówki, aby masa była lekko miękka, wtedy marcepan dobrze przyklei się do masy).
- Tort udekorować masą marcepanową według uznania. Wersja z myszką Minnie: Większość masy marcepanowej zagnieść z czerwonym barwnikiem na posypanym cukrem pudrem blacie. Marcepan włożyć między dwa duże kawałki papieru do pieczenia i rozwałkować cienko. Marcepan ułożyć na torcie. Najłatwiej jest przenieść marcepan razem z papierem, ułożyć go na cieście (marcepan w stronę masy, papier do góry) i na końcu ściągnąć papier. Do resztek pozostałych po obłożeniu tortu dodać jeszcze trochę czerwonego barwnika i zrobić kokardę i język. Z odłożonej masy marcepanowej zrobić twarz. (Najlepiej przygotować sobie wcześniej szablony i odrysować je na rozwałkowanym marcepanie). Trochę masy marcepanowej pozostawić na oczy i kropki na kokardzie. Resztę zagnieść z kakao i zrobić wszystkie ciemne elementy.
Uwaga:
1 szklanka= 250ml
* Do zrobienia takiej dekoracji jak na zdjęciach potrzebny jest tylko barwnik czerwony.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.