Sernik z polewą truskawkową


Bardzo delikatny sernik upieczony na serku marcarpone i twarogu. Sernik pokryty jest grubą warstwą truskawkową.
Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:
Ciasto kruche:
- 125 g masła (lub margaryny), schłodzonego i pokrojonego na kawałki
- 60 g cukru
- 200 g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej użyć taką samą ilość uniwersalnej mąki bezglutenowej)
- 1 jajko (rozmiar M), schłodzone
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 500 g serka mascarpone, temperatura pokojowa
- 500 g twarogu z wiaderka, twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub quarku
- 100 g cukru
- 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 40 g)
Polewa truskawkowa:
- 300 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
- 75 g masła
- 120 g cukru
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 40 g)
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto kruche: Z podanym składników zagnieść jednolite ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić na ok. 1 godzinę do lodówki.
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto wykleić w tortownicy, wyklejając również boki formy mniej więcej do połowy jej wysokości. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
- Przygotować masę serową: Najpierw odlać wodę z mascarpone i twarogu. Mascarpone, twaróg, cukier, jajka i budyń w proszku przełożyć do misy miksera i zmiksować na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników.
- Masę serową wylać do tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut w temperaturze 175°C (grzałka góra- dół). Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wstawić do lodówki na kilka godzin lub na noc.
- Przygotować polewę truskawkową: Truskawki zmiksować na puree. (Mrożone truskawki wcześniej rozmrozić). Przełożyć do garnka. Dodać cukier, sok z cytryny i masło. Całość zagotować, mieszając. Osobno wymieszać budyń w proszku z 4 łyżkami wody. Do gotujących się truskawek dodać, mieszając trzepaczką, rozmieszany budyń. Gotować, mieszając, ok. 1 minuty, aż budyń zgęstnieje.
- Polewę truskawkową wyłożyć od razu na sernik. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie wstawić ciasto do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Uwaga:
- W wersji bezglutenowej należy zastąpić mąkę pszenną, uniwersalną mąką bezglutenową i upewnić się, że wybrany budyń i proszek do pieczenia są bezglutenowe.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 16 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | średni |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.