Brownie z bananami i bitą śmietaną

Ciężkie, mocno czekoladowe ciasto z bananami oblanymi sosem karmelowy. Całość pokryta bitą śmietaną i posypana kakao.
Tort można przygotować również w wersji bezglutenowej.
Składniki:
Brownie:
- 200g czekolady gorzkiej
- 3 jajka
- 150g masła
- 120g cukru
- 70g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: zmielonych migdałów)
Sos karmelowy:
- 50g cukru
- 30g masła
- 70ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
Dodatkowo:
- 4 banany
- sok z połowy cytryny
- 400ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- kakao
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto czekoladowe. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Całość lekko ostudzić.
- Dodać cukier i zmiksować. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po jednym jajku. (Każde jajko miksować co najmniej 1 min). Na końcu wmieszać delikatnie mąkę (migdały).
- Ciasto przełożyć do tortownicy (o średnicy 26cm) wyłożonej koniecznie papierem do pieczenia. (Najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć).
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 35 minut w temperaturze 190°C. (Ciasto sprawdzić patyczkiem. Patyczek powinien być suchy. Mimo to ciasto jest w środku mocno wilgotne. Gdy ostygnie zrobi się bardziej stabilne. Podczas pieczenia wyrasta, a po upieczeniu opada). Pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować sos karmelowy. Cukier skarmelizować na patelni na złoty kolor. Patelnię ściągnąć na chwilę z pieca i dodać pokrojone w kostkę zimne masło. Mieszać szybko, aż masło się roztopi. (Całość na początku mocno się pieni). Patelnię postawić z powrotem na piecu i dodać śmietanę. Podgrzewać na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż karmel całkowicie rozpuści się w śmietanie i sos lekko zgęstnieje.
- Banany obrać, przekroić wzdłuż i ułożyć na cieście. Przy pomocy pędzelka posmarować je sokiem z cytryny.
- Ciepłym sosem polać banany. (Gdyby sos był za rzadki, należy poczekać, aż trochę ostygnie, wtedy zgęstnieje). Ciasto wstawić na chwilę do lodówki.
- Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Bitą śmietanę wyłożyć na banany. Ciasto przechowywać w lodówce. Przed podaniem oprószyć kakao.
Smacznego.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 50 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 30 min. |
![]() |
Liczba porcji: |
około 12- 16 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.