Brownie z bananami i bitą śmietaną

Ciężkie, mocno czekoladowe ciasto z bananami oblanymi sosem karmelowy. Całość pokryta bitą śmietaną i posypana kakao.

Tort można przygotować również w wersji bezglutenowej.

Składniki:
Brownie:

  • 200g czekolady gorzkiej
  • 3 jajka
  • 150g masła
  • 120g cukru
  • 70g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: zmielonych migdałów)

Sos karmelowy:

  • 50g cukru
  • 30g masła
  • 70ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%

Dodatkowo:

  • 4 banany
  • sok z połowy cytryny
  • 400ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • kakao

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto czekoladowe. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Całość lekko ostudzić.
  2. Dodać cukier i zmiksować. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po jednym jajku. (Każde jajko miksować co najmniej 1 min). Na końcu wmieszać delikatnie mąkę (migdały).
  3. Ciasto przełożyć do tortownicy (o średnicy 26cm) wyłożonej koniecznie papierem do pieczenia. (Najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć).
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 35 minut w temperaturze 190°C. (Ciasto sprawdzić patyczkiem. Patyczek powinien być suchy. Mimo to ciasto jest w środku mocno wilgotne. Gdy ostygnie zrobi się bardziej stabilne. Podczas pieczenia wyrasta, a po upieczeniu opada). Pozostawić do ostygnięcia.
  5. Przygotować sos karmelowy. Cukier skarmelizować na patelni na złoty kolor. Patelnię ściągnąć na chwilę z pieca i dodać pokrojone w kostkę zimne masło. Mieszać szybko, aż masło się roztopi. (Całość na początku mocno się pieni). Patelnię postawić z powrotem na piecu i dodać śmietanę. Podgrzewać na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż karmel całkowicie rozpuści się w śmietanie i sos lekko zgęstnieje.
  6. Banany obrać, przekroić wzdłuż i ułożyć na cieście. Przy pomocy pędzelka posmarować je sokiem z cytryny.
  7. Ciepłym sosem polać banany. (Gdyby sos był za rzadki, należy poczekać, aż trochę ostygnie, wtedy zgęstnieje). Ciasto wstawić na chwilę do lodówki.

2

  1. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.  Bitą śmietanę wyłożyć na banany. Ciasto przechowywać w lodówce. Przed podaniem oprószyć kakao.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 50 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 30 min.
porcje

Liczba porcji:

około 12- 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Brownie z bananami i bitą śmietaną

Brownie z bananami i bitą śmietaną

Brownie z bananami i bitą śmietaną

Brownie z bananami i bitą śmietaną