Tort śmietankowo- karmelowy

Delikatny, lekki jak puch, wręcz rozpływający się w ustach tort z bitą śmietaną. Jest wilgotny, ponieważ został nasączony ponczem. Przełożony jest pyszną, karmelową bitą śmietaną. Dodatkowo smak wzbogacają karmelizowane gruszki. Całość zdobi dekoracja z czekolady.
Tort można przygotować również w wersji bezglutenowej.
Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
- ¾ szklanki mąki pszennej (w wersji bezglutenowej mąki kukurydzianej) lub 120 g
- ¾ szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 120 g)
- 1 szklanka cukru (lub 200 g)
- 2 łyżki wody
Karmelowa bita śmietana:
- 100g cukru
- 500ml płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%
Karmelizowane gruszki:
- 4 gruszki
- 100g masła
- 100g cukru
Poncz:
- ok. 1,5 szklanki wody
- trochę soku z cytryny (ok. ćwiartka cytryny)
- cukier do smaku (dałam 2 łyżeczki)
Dodatkowo:
- 200ml słodkiej śmietany 30- 36%
- 1 łyżeczka cukru pudru
- ok. 250g czekolady gorzkiej
- folia bąbelkowa (o mocno wypukłych bąbelkach)
Sposób przygotowania:
- Przygotować karmelową bitą śmietanę. Cukier skarmelizować na patelni. W międzyczasie podgrzać mocno śmietanę. Śmietanę dodać do karmelu i mieszać tak długo, aż karmel rozpuści się w śmietanie. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie wstawić śmietanę do lodówki na co najmniej 6 godzin, a najlepiej na całą noc.
- Przygotować jasny biszkopt według przepisu: "Biszkopt uniwersalny". Po ostygnięciu biszkopt przeciąć tak, aby powstały 3 krążki.
- Przygotować gruszki. Gruszki umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Masło roztopić na dużej patelni. Dodać cukier i chwilę smażyć, aż cukier się rozpuści. Dodać gruszki i smażyć parę minut, aż będą miękkie i szkliste. Gruszki ułożyć na ręczniku papierowych, aby ociekły z tłuszczu.
- Przygotować poncz. Ciepłą wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem. Ostudzić.
- Pierwszy krążek biszkoptu ułożyć na paterze. Ciasto nasączyć 1/3 ponczu. Gruszki wyłożyć na biszkopt.
- Karmelową śmietanę ubić mikserem na sztywno. Połowę bitej śmietany wyłożyć na zimne gruszki i przykryć drugim krążkiem biszkoptowym. Nasączyć drugi biszkopt, wyłożyć resztę bitej śmietany i przykryć trzecim krążkiem. Nasączyć trzeci biszkopt.
- Ciasto wstawić do lodówki.
- Przygotować pasek z czekolady. W tym celu należy roztopić w kąpieli wodnej 250g czekolady, rozsmarować na pasku folii bąbelkowej o szerokości równej lub troszeczkę szerszej niż bok tortu i o długości równej obwodowi tortu (tortownicy). Pasek z czekoladą należy przykleić wkoło tortu. Wstawić do lodówki, aż czekolada zastygnie. Kolejno ściągnąć delikatnie folię. (Ja pocięłam folię z jeszcze płynną czekoladą na paski i przyklejałam paski folii do tortu, aby łatwiej było go później pokroić). Niewykorzystaną resztę folii z czekoladą pozostawić na blacie, aby czekolada zastygła. Następnie połamać czekoladę na kawałki i użyć do dekoracji tortu.
- 200ml słodkiej śmietany ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać łyżeczkę cukru pudru. Śmietanę wyłożyć na tort i udekorować kawałkami czekolady.
Smacznego.
![]() |
Czas przygotowania: |
ok. 1,5 godz. |
![]() |
Czas pieczenia: |
ok. 30 min. |
![]() |
Czas oczekiwania: |
6 godz. |
![]() |
Liczba porcji: |
około 12- 16 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.