Babka tulipan


Kolorowa babka składająca się z czterech warstw: waniliowej, kakaowej, wiśniowej i makowej. Dodatkowo babkę wzbogaca dodatek wiśni, ale nie jest on konieczny. Babka jest smaczna, efektowna z wyglądu i łatwa w wykonaniu.
Składniki:
- 7 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¾ szklanki oleju (rzepakowego lub słonecznikowego)
- 1 łyżka kakao
- kisiel wiśniowy bez cukru*
- ⅓ szklanki suchego maku
- ok. 15 sztuk wiśni z kompotu (opcjonalnie)
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- 1,5 szklanki mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.
- Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier.
- Następnie zmniejszyć obroty miksera na niskie i dodawać wymieszaną mąkę na przemian z olejem. (Miksować tylko do połączenia się składników).
- Ciasto podzielić na 4 części.
- Formę keksową o długości 30 cm wysmarować masłem (lub margaryną) i posypać bułką tartą.
- Do pierwszej części ciasta wmieszać delikatnie 2 łyżki mąki i 3 żółtka. Ciasto wyłożyć do formy.
- Do drugiej części wmieszać kakao i 2 żółtka. Ciasto wyłożyć na pierwszą warstwę.
- Do trzeciej części wmieszać kisiel w proszku i 2 żółtka. Ciasto wyłożyć na drugą warstwę.
- Do czwartej części wmieszać mak. Ciasto wyłożyć na trzecią warstwę.
- Wzdłuż ciasta, przez środek, ułożyć odsączone wiśnie i wcisnąć je w ciasto. W przypadku braku wiśni można ciasto przeciąć nożem wzdłuż formy.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 65 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu ciasto pozostawić w formie, aby lekko ostygło. Następnie wyłożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Ciasto można posypać cukrem pudrem.
Uwagi:
- 1 szklanka= 250ml
- Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
- * Osoby mieszkające w Niemczech mogą użyć np. Rote Grütze Himbeer Geschmack Dr. Oetker
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 16 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.