Ciasto kokosowe z kremem jagodowym


Letnie ciasto z borówką amerykańską lub jagodami. Poza sezonem można użyć również owoców mrożonych. Dolna część ciasta to zwarte, mocno kokosowe ciasto. Górna część natomiast to lekki, piankowy krem jagodowy. Ciasto jest zgodne z dietą rozdzielną.
Składniki:
Ciasto kokosowe:
- 45g mąki pszennej
- 45g skrobi lub mąki ziemniaczanej
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 250g wiórków kokosowych
- 70g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 6 żółtek
- 250ml wody
Krem jagodowy:
- 250g serka mascarpone
- 500g borówki amerykańskiej lub jagód (świeżych lub mrożonych) + ewentualnie do dekoracji
- 50g cukru pudru
- 7 listków żelatyny (lub 5 ¼ płaskich łyżeczek żelatyny w proszku)
- 200g słodkiej śmietany 30- 36%
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto. Wiórki kokosowe zalać 250ml wrzącej wody, przykryć i odstawić na godzinę do napęcznienia.
- Mąkę wsypać do dużej miski i wymieszać z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia, solą i cukrem waniliowym. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać.
- Żółtka zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać do pozostałych składników i delikatnie wymieszać.
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto wyłożyć do formy i wyrównać.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do zarumienienia. (Sprawdzić ciasto patyczkiem). Pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować krem. Borówkę lub jagody umyć, dobrze osuszyć i zmiksować blenderem. (Mrożone owoce pozostawić do rozmrożenia, a następnie zmiksować z sokiem, który puściły). Dodać cukier puder i serek mascarpone. Zmiksować blenderem na gładką masę.
- Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach zimnej wody. Pozostawić na ok. 5 minut. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzać ją, ciągle mieszając, aż się rozpuści, a następnie wymieszać z kremem jagodowym. (Chcąc zapobiec powstaniu grudek, najlepiej dodać dwie łyżki kremu jagodowego do rozpuszczonej żelatyny i wymieszać trzepaczką, a następnie dodać do reszty kremu i dokładnie wymieszać). Krem pozostawić, aż zacznie tężeć. (Można wstawić go na chwilę do lodówki, często sprawdzając, czy tężeje).
- Śmietanę ubić na sztywno. Wmieszać delikatnie do tężejącego kremu.
- Ciasto kokosowe pozostawić w tortownicy lub ułożyć na paterze i zacisnąć obręcz do tortu. Wyłożyć krem. Na wierzchu można poukładać parę jagód lub posypać wiórkami kokosowymi.
- Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na noc.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 12- 16 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.