Tort Lew

Tort z głową lwa to moja kolejna propozycja na tort urodzinowy dla dziecka. Jest łatwy do wykonania i nie wymaga tak dużo pracy, jak inne torty dekoracyjne. Forma nie jest skomplikowana. Możemy upiec dowolny, o ulubionym smaku tort i obłożyć go masą i tą samą masą go pomalować.
W mojej wersji jest to tort zrobiony z biszkoptu kakaowego, przełożonego lekką, waniliową masą budyniową. Całość pokryta masą budyniową i tą samą masą udekorowana. Dodatkowo tort ozdabia korona i uszy zrobione z marcepanu oraz wąsy z czekoladowych paluszków.
Składniki:
Biszkopt kakaowy:
- 6 jajek
- lekko ponad ½ szklanki mąki pszennej
- 1 kopiata łyżka kakao (po połączeniu kakao i mąki pszennej powinniśmy otrzymać ¾ szklanki)
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru (200g)
- 2 łyżki wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Lekka masa budyniowa (do środka tortu):
- 1 budyń waniliowy (może być również koloru czerwonego lub czekoladowy)
- 500ml mleka
- 4 listki żelatyny ( = 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
- 200g słodkiej śmietany 30- 36%
Masa budyniowa (do obłożenia i dekoracji tortu):
- 3 żółtka
- 375g masła
- 1,5 szklanki mleka (375ml)
- ¾ szklanki cukru (150g)
- 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
- 1,5 kopiatej łyżki mąki ziemniaczanej (ok. 30g)
Dodatkowo:
- masa marcepanowa
- kakao
- paluszki w czekoladzie
Sposób przygotowania:
- Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku.
- W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników).
- Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą lub mąką.
- Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C. Biszkopt po upieczeniu ostudzić i przeciąć tak, aby powstały 3 krążki.
- Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody.
- Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu. Do ciepłego budyniu dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia.
- Śmietanę ubić mikserem i wmieszać delikatnie do zimnego budyniu.
- Ciasto przełożyć masą i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
- Przygotować masę budyniową. Szklankę mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
- Do masy dodać troszkę kakao. (Delikatnie zafarbowałam masę, aby lew nie wyszedł blady ;) Chodzi o tą środkową część i boki). Masą obłożyć wierzch i boki tortu. Tort można wstawić na chwilę do lodówki, aby masa lekko stwardniała.
- Przy pomocy wykałaczki namalować głowę lwa.
- Do pozostałej masy dodać sporo kakao, aby masa wyszła ciemno- brązowa. (Ja mniejszą część masy zrobiłam lekko jaśniejszą, a resztę mocno brązową. Jeśli przyjrzycie się dokładnie zdjęciom, to zauważycie dwa odcienie brązu na grzywie).
- Masę przełożyć do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciskać pasek koło paska, tworząc grzywę. Kolejno zmienić końcówkę na małą okrągłą i zrobić oczy oraz gruby, wypukły nos. (Nos musi być wypukły, aby dało się w niego wbić po 3 paluszki z obu stron).
- Tort wstawić do lodówki i w tym czasie przygotować dekoracje z marcepanu.
- Z marcepanu zrobić źrenice, koronę i uszy. (Ucho to dwa kółka,większe- jasne i mniejsze- kakaowe, nałożone jedno na drugie i ściśnięte z jednej strony). Czekoladowe paluszki wbić w nos.
Uwaga: 1 szklanka= 250ml