Ciasto ucierane z rabarbarem

Szybkie ciasto ucierane z zatopionymi w nim kawałkami rabarbaru. Ciasto jest bardzo delikatne i miękkie. Szybkie do przygotowania i bardzo smaczne.
Składniki:
- 500g rabarbaru*
- 100g masy marcepanowej
- 125g masła lub margaryny
- 125g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 jajka
- 200g mąki pszennej
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Rabarbar umyć i pokroić na kawałki o około 2cm. (Rabarbaru nie trzeba obierać).
- Marcepan pokroić na malutkie kawałki. Masło (margarynę) zmiksować z marcepanem na najwyższych obrotach. Dalej miksując dodawać cukier i cukier waniliowy. Tak długo miksować, aż składniki się połączą. Kolejno dodać po jednym jajku. Każde jajko miksować co najmniej ½ min. (Miksowałam dłużej, aby jajka dobrze się ubiły).
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać.
- Miksując dalej na średnich obrotach, dodać mąkę z proszkiem w dwóch porcjach. Miksować do połączenia składników.
- Ciasto wyłożyć do tortownicy (o średnicy 26cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Kawałki rabarbaru powciskać w ciasto, głęboko tak, aby widoczne było tylko cięcie. Pozostawić 2cm odstępu od brzegu formy. (Ładnie wygląda rabarbar ułożony wkoło).
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut w temperaturze 180°C (termoobieg: 160°C). Pozostawić do ostygnięcia.
- Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego.
Uwaga:
*Rabarbar pokroiłam na kawałki ok. 1,5cm i zużyłam tylko 250g rabarbaru.
Przepis pochodzi z książki Dr. Oetkera „Mode Torten”.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 30 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 45 min. |
![]() |
Liczba porcji: |
około 12 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.