Panforte kawowe

Szukając prostego do przygotowania deseru, natrafiłam na ten przepis. Właściwie jest to włoski deser przygotowywany zazwyczaj na Boże Narodzenie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić go w ciągu roku :). Nie powinniście mieć żadnego problemu z jego przygotowaniem.
Deser jest napakowany suszonymi owocami i orzechami. Jest lekko klejący i ciągnący. Dodany do niego alkohol jest zdecydowanie wyczuwalny.
Składniki:
Dzień wcześniej:
- 200ml zaparzonej kawy (dowolnej, np. z ekspresu lub rozpuszczalnej)
- 100ml likieru kawowego lub wódki
- 200g suszonych owoców (wg uznania; u mnie morele, śliwki i rodzynki)
Następnego dnia:
- 100g cukru
- 175g płynnego miodu
- 100g masła
- 100g suszonych fig
- 250g mąki pszennej
- 50g kakao + do posypania
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- ½ łyżeczki cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- starta skórka z jednej pomarańczy
- 70g orzechów laskowych
- 70g orzechów włoskich
- 70g migdałów
Sposób przygotowania:
- Kawę wymieszać z likierem (wódką). Dodać 200g suszonych owoców, wymieszać, przykryć i pozostawić na całą noc do napęcznienia.
- Na drugi dzień odlać płyn. (Płynu nie wylewać! Odstawić na bok). Owoce posiekać drobno.
- Cukier, miód, masło i posiekane owoce przełożyć do garnka. Podgrzewać stopniowo, mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Odstawić na bok.
- Figi, orzechy i migdały pokroić drobno.
- Mąkę wymieszać z kakao, kawą rozpuszczalną i przyprawami. Dodać do podgrzanej masy razem z figami, orzechami, migdałami i skórką pomarańczową. Całość wymieszać. Powstała masa nie może być sucha. Powinna być raczej klejąca. Jeśli będzie potrzeba, należy dodać trochę (maksymalnie 100ml) kawy z likierem, odlanej z namoczonych owoców.
- Tortownicę o średnicy 26- 28cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto. Wyrównać.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 160°C (termoobieg: 140°C). Pozostawić w formie do ostygnięcia. Następnie wyciągnąć z formy, ściągnąć papier do pieczenia, posypać kakao i pokroić w cienkie paski lub kwadraty.
- Przechowywane w suchym i zimnym miejscu utrzyma się przez 2- 3 tygodnie.
Smacznego.
Przepis pochodzi z magazynu: „Lust auf Genuss”- Schokolade & Kaffee.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 40 min. |
![]() |
Liczba porcji: |
około 24 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | wysoki |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.