Panforte kawowe

Szukając prostego do przygotowania deseru, natrafiłam na ten przepis. Właściwie jest to włoski deser przygotowywany zazwyczaj na Boże Narodzenie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić go w ciągu roku :). Nie powinniście mieć żadnego problemu z jego przygotowaniem.

Deser jest napakowany suszonymi owocami i orzechami. Jest lekko klejący i ciągnący. Dodany do niego alkohol jest zdecydowanie wyczuwalny.

Składniki:
Dzień wcześniej:

  • 200ml zaparzonej kawy (dowolnej, np. z ekspresu lub rozpuszczalnej)
  • 100ml likieru kawowego lub wódki
  • 200g suszonych owoców (wg uznania; u mnie morele, śliwki i rodzynki)

Następnego dnia:

  • 100g cukru
  • 175g płynnego miodu
  • 100g masła
  • 100g suszonych fig
  • 250g mąki pszennej
  • 50g kakao + do posypania
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • starta skórka z jednej pomarańczy
  • 70g orzechów laskowych
  • 70g orzechów włoskich
  • 70g migdałów

Sposób przygotowania:

  1. Kawę wymieszać z likierem (wódką). Dodać 200g suszonych owoców, wymieszać, przykryć i pozostawić na całą noc do napęcznienia.
  2. Na drugi dzień odlać płyn. (Płynu nie wylewać! Odstawić na bok). Owoce posiekać drobno.
  3. Cukier, miód, masło i posiekane owoce przełożyć do garnka. Podgrzewać stopniowo, mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Odstawić na bok.
  4. Figi, orzechy i migdały pokroić drobno.
  5. Mąkę wymieszać z kakao, kawą rozpuszczalną i przyprawami. Dodać do podgrzanej masy razem z figami, orzechami, migdałami i skórką pomarańczową. Całość wymieszać. Powstała masa nie może być sucha. Powinna być raczej klejąca. Jeśli będzie potrzeba, należy dodać trochę (maksymalnie 100ml) kawy z likierem, odlanej z namoczonych owoców.
  6. Tortownicę o średnicy 26- 28cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto. Wyrównać.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 160°C (termoobieg: 140°C). Pozostawić w formie do ostygnięcia. Następnie wyciągnąć z formy, ściągnąć papier do pieczenia, posypać kakao i pokroić w cienkie paski lub kwadraty.
  8. Przechowywane w suchym i zimnym miejscu utrzyma się przez 2- 3 tygodnie.
Smacznego.

Przepis pochodzi z magazynu: „Lust auf Genuss”- Schokolade & Kaffee.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: wysoki

Panforte kawowe