Babka ponczowa z kremem mascarpone


Drożdżowa babka wielkanocna, mocno wilgotna od dużej ilości ponczu, przełożona lekkim kremem z serka mascarpone i białej czekolady z dodatkiem malin. Ozdobiona jest białą i gorzką czekoladą. Pyszna, dostojna i elegancka.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- 80 g cukru
- 250 ml mleka
- 40 g świeżych drożdży
- 4 jajka (rozmiar M)
- 150 g masła (lub margaryny)
- szczypta soli
- starta skórka z jednej pomarańczy (opcjonalnie)
Poncz:
- ok. 350 ml wody
- 200 g cukru
- wyciśnięty sok z połowy cytryny
- rum, wódka, spirytus według uznania (dałam 30 ml)
Krem z serka mascarpone:
- 250 g serka mascarpone, schłodzonego
- 200 g słodkiej śmietany 30- 36%, schłodzonej
- 100 g białej czekolady
- ok. 100 g świeżych malin (opcjonalnie)
Polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g białej czekolady
- 2 łyżeczki oleju np. rzepakowego
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 5 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
- Oddzielić białka od żółtek.
- Miękkie masło utrzeć mikserem z resztą cukru na jasną, kremową masę. Dalej ubijając, dodawać kolejno po jednym żółtku. Następnie zmienić w mikserze ubijaki na mieszadła hakowe do wyrabiania ciasta. (Można użyć również robota kuchennego z hakiem do zagniatania ciasta). Dodać wyrośnięty zaczyn, startą skórkę z pomarańczy (jeśli dodajemy) i resztę mąki. Początkowo miksować na niskich obrotach, następnie zwiększyć obroty i miksować do uzyskania elastycznego ciasta. (Ciasto ma rzadką konsystencję. Nie dosypywać mąki).
- Osobno ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do ciasta i delikatnie zagnieść całość ręką. (Ciasto powinno być gładkie, lśniące i zawierać dużo pęcherzyków powietrza. Będzie rzadkie).
- Ciasto przełożyć do formy na babkę wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej mąką. (Ciasto powinno wypełnić ok. połowę formy. Ja użyłam formy z kominkiem o średnicy 24cm). Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż ciasto wypełni prawie całą formę.
- Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 50 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Ciasto sprawdzić patyczkiem. Jeśli ciasto przyrumieni się za szybko podczas pieczenia, przykryć je z góry folią aluminiową). Po upieczeniu ciasto pozostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, aby trochę ostygło. Następnie wyciągnąć z piekarnika. Gdy będzie letnie, wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Przygotować poncz: Wodę zagotować z cukrem, mieszając, aby cukier się rozpuścił. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie dodać sok z cytryny i alkohol do smaku.
- Chłodną babkę przekroić dwukrotnie, aby powstały 3 blaty.
- Przygotować krem z serka mascarpone: Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić na bok. Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. Pod koniec ubijania, wlewać chłodną, ale płynną czekoladę. (Dodając czekoladę, miksować krótko, tylko do połączenia się składników).
- Wszystkie blaty babki nasączyć ponczem. (Górny blat nasączyć od spodu, ponieważ jest go tak łatwiej nasączyć, niż od przypieczonej strony. Ponczu jest bardzo dużo. Nie ma obaw. Wszystko się wchłonie).
- Na dolnym blacie rozłożyć trochę więcej niż połowę kremu. Na środkowym blacie rozłożyć resztę kremu. W krem wcisnąć przekrojone na pół maliny.
- Na paterze lub talerzu złożyć całą babkę.
- Przygotować polewę. Białą czekoladę posiekać i roztopić z 1 łyżeczką oleju w kąpieli wodnej. Babkę polać czekoladą. Poczekać, aż czekolada zastygnie. Czekoladę gorzką posiekać i razem z 1 łyżeczką oleju roztopić w kąpieli wodnej. Czekoladę wylać na ciasto. Według uznania można ozdobić cukrowymi jajeczkami.
- Babkę wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki.
Uwaga:
- Babka jest wysoka. Ma ok. 17 cm wysokości.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 16 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | średni |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.