Makowiec z wiśniami na kruchym cieście


Mocno wilgotny, soczysty makowiec na kruchym spodzie z dodatkiem wiśni. Swoją wilgotność zawdzięcza dodatkowi śmietany i budyniu do maku. Jest pyszny. Absolutny mus dla wielbicieli maku :)
Składniki:
Ciasto kruche:
- 500 g mąki pszennej
- 125 g cukru
- 250 g masła (lub margaryny), zimnego
- 1 jajko (rozmiar M), zimne
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 8 łyżek zimnej wody
Masa makowa:
- 500 g suchego maku (może być zmielony)
- 150 g cukru
- 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (jedno opakowanie ok. 37- 40g)
- 750 ml mleka (+ ok. 500 ml mleka do sparzenia maku)
- 200g gęstej, kwaśnej lub słodkiej śmietany, temperatura pokojowa
Dodatkowo:
- 1 słoik wiśni (ok. 720ml, waga samych owoców: ok. 350g)
- 2 łyżki bułki tartej
Sposób przygotowania:
- Formę prostokątną o wymiarach ok. 30x 40cm wysmarować masłem i posypać mąką. Odstawić na bok.
- Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
- Mak zalać gorącym mlekiem, przykryć i odstawić na co najmniej 30 minut (można na noc). Następnie odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką, a następnie dobrze odcisnąć. Jeśli nie jest zmielony należy go zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach lub zmielić w malakserze typu Thermomix. (Zmielony mak jest już gotowy po odciśnięciu do dalszego przygotowania).
- Budynie w proszku wymieszać z 150 g cukru i 150 ml mleka. 600 ml mleka zagotować i dodać wymieszany budyń, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Od zagotowania, gotować ok. 1 minuty ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje. Budyń ściągnąć z pieca i pozostawić do ostygnięcia, aż będzie lekko ciepły.
- Wiśnie odsączyć na sitku.
- ⅔ ciasta kruchego wyłożyć na dnie przygotowanej formy. (Można rozwałkować ciasto i przenieść do formy lub wykleić w formie). Ciasto nakłuć widelcem i posypać 2 łyżkami bułki tartej.
- Budyń wymieszać trzepaczką z makiem, 3 jajkami i śmietaną. Wyłożyć na ciasto. Na masie makowej rozłożyć wiśnie.
- Resztę ciasta rozwałkować (na prostokąt ok. 20x 50cm) i pociąć radełkiem na paski o szerokości ok. 1,5cm. Paski ułożyć na cieście, tworząc kratkę. Wystające końcówki obciąć do wielkości ciasta.
- Ciasto piekłam w nagrzanym piekarniku 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 175°C, grzałka góra- dół. (Przepis podaje 45- 50 minut, ale jest to stanowczo za mało. Ciasto kruche na górze powinno się zarumienić. Najlepiej sprawdzić również patyczkiem, czy ciasto jest suche w środku).
- Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie do całkowitego ostygnięcia. Rozkroić chłodne, a najlepiej na następny dzień.
Źródło: Przepis pochodzi z gazety: "Tina. Sonderheft".
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 24 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | średni |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.