Keks makowy

Proste ciasto z dużą ilością maku i z dodatkiem bakalii. Wyglądem i smakiem przypomina mi białkowca tylko, że tutaj użyte zostały całe jajka i bakalie. Warto sięgnąć po ten przepis na święta Bożego Narodzenia lub gdy przyjdzie nam ochota na coś słodkiego.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej (lub 150g)
- 1 szklanka suchego maku (160g)
- 1 szklanka cukru pudru (150g)
- 4 jajka
- 190g masła lub margaryny
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- parę kropli aromatu rumowego lub migdałowego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- ok. 4 łyżek posiekanych bakalii (u mnie: migdały, rodzynki, orzechy i skórka pomarańczowa)
- biała czekolada do dekoracji i łyżeczka oleju (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Masło lub margarynę roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
- Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem. (Maku nie mielimy).
- Bakalie posiekać i wymieszać z mąką ziemniaczaną.
- Jajka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo mąkę z makiem. Mieszać krótko, tylko do połączenia się składników. Kolejno dodać roztopiony tłuszcz i aromat.
- Mikser wyłączyć i delikatnie wmieszać bakalie.
- Ciasto wyłożyć do formy keksowej (u mnie o długości 30cm) wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Pozostawić do ostygnięcia.
- Ciasto można polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą z olejem i posypać makiem.
Smacznego.
Uwaga: 1 szklanka= 250ml
Przepis pochodzi z „Poradnika domowego 11/97”
![]() |
Czas przygotowania: |
ok. 40 minut |
![]() |
Czas pieczenia: |
ok. 50 minut |
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 16 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.