Szwajcarskie ciasto czekoladowe

Proste ciasto czekoladowe z dużą ilością migdałów. Upieczone bez użycia mąki. Zastępują ją zmielone sucharki i migdały. Ciasto jest zbite i mocno wilgotne. Godne wypróbowania. Smaczne samo, posypane cukrem pudrem lub wzbogaconej wersji z sosem waniliowym. Przepis dostałam od znajomej. Oryginalna nazwa to „Susannas Schweizer Schokoladenkuchen”.
Składniki:
- 250g zmielonych migdałów
- 50g sucharków (ok. 5 sztuk)
- 120g czekolady gorzkiej (lub mlecznej)
- 4 łyżki wody
- ½ łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 150g masła
- 250g cukru
- 6 jajek
Sposób przygotowania:
- Sucharki zmielić na proszek (w malakserze, blenderem itp.) lub włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć.
- Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
- Kawę rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody. Ostudzić.
- Sucharki wymieszać z migdałami.
- Oddzielić żółtka od białek.
- Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami. (Miksować ok. 10min). Dalej miksując, dodać powoli kawę i następnie zimną, ale jeszcze płynną czekoladę.
- Kolejno wmieszać sucharki z migdałami.
- Białka ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do masy.
- Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 180°C.
Smacznego.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 40 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 50 min. |
![]() |
Liczba porcji: |
około 12 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.