szwajcarskie ciasto czekoladowe

Proste ciasto czekoladowe z dużą ilością migdałów. Upieczone bez użycia mąki. Zastępują ją zmielone sucharki i migdały. Ciasto jest zbite i mocno wilgotne. Godne wypróbowania. Smaczne samo, posypane cukrem pudrem lub wzbogaconej wersji z sosem waniliowym. Przepis dostałam od znajomej. Oryginalna nazwa to „Susannas Schweizer Schokoladenkuchen”.

Składniki:

  • 250g zmielonych migdałów
  • 50g sucharków (ok. 5 sztuk)
  • 120g czekolady gorzkiej (lub mlecznej)
  • 4 łyżki wody
  • ½ łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 150g masła
  • 250g cukru
  • 6 jajek

Sposób przygotowania:

  1. Sucharki zmielić na proszek (w malakserze, blenderem itp.) lub włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć.
  2. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
  3. Kawę rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody. Ostudzić.
  4. Sucharki wymieszać z migdałami.
  5. Oddzielić żółtka od białek.
  6. Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami. (Miksować ok. 10min). Dalej miksując, dodać powoli kawę i następnie zimną, ale jeszcze płynną czekoladę.
  7. Kolejno wmieszać sucharki z migdałami.
  8. Białka ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do masy.
  9. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 180°C.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 50 min.
porcje

Liczba porcji:

około 12
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

szwajcarskie ciasto czekoladowe

szwajcarskie ciasto czekoladowe

szwajcarskie ciasto czekoladowe