Szwajcarskie ciasto czekoladowe


Proste ciasto czekoladowe z dużą ilością migdałów. Upieczone bez użycia mąki. Zastępują ją zmielone sucharki i migdały. Ciasto zwarte i wilgotne. Godne wypróbowania. Smaczne samo, posypane cukrem pudrem lub wzbogaconej wersji z sosem waniliowym.
aaaaa
Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:
- 250 g zmielonych migdałów ze skórką
- 50 g sucharków (ok. 5 sztuk)
- 120 g czekolady gorzkiej (lub mlecznej)
- 4 łyżki wody
- ½ łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 150 g masła, temperatura pokojowa
- 250 g cukru
- 6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
Sposób przygotowania:
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
- Sucharki zmielić na proszek (w malakserze, blenderem) lub włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć. Wymieszać z migdałami.
- Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej.
- Kawę rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody. Ostudzić.
- Oddzielić białka od żółtek.
- Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami. (Miksować na wysokich obrotach ok. 10 minut). Dalej miksując, dodać powoli kawę i następnie chłodną, ale jeszcze płynną czekoladę.
- Następnie wmieszać sucharki z migdałami.
- Białka ubić na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do masy.
- Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
Źródło: Przepis dostałam od znajomej. Oryginalna nazwa to "Susannas Schweizer Schokoladenkuchen".
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 12- 16 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.