Babka z nutellą i orzechami


Czekoladowa babka z nutellą i mielonymi orzechami. Smak nutelli nie jest dominujący. Powiedziałabym, że ciasto jest w równej mierze czekoladowe, jak i orzechowe. Babka jest mięciutka, delikatna i pachnąca. Dodatkowo wzbogaciłam ją polewą z nutelli. Bardzo smaczna i na pewno posmakuje dzieciom, a i dorośli będą mieć coś do kawy.
Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki:
Ciasto:
- 200 g masła (lub margaryny)
- 100 g kremu czekoladowo- orzechowego typu Nutella
- 125 g cukru (najlepiej brązowego, ale może być też zwykły)
- 75 g zmielonych orzechów laskowych
- 200 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka (rozmiar M)
- 2 łyżki kakao
Polewa:
- 2 łyżki kremu czekoladowo- orzechowego typu Nutella
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
- Formę keksową (o długości 25 cm) wysmarować masłem (lub margaryną) i obsypać mąką (lub bułką tartą).
- Przygotować ciasto: Masło roztopić i ostudzić. Razem z nutellą, solą i cukrem utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym jajku. (Każde jajko miksować co najmniej 1 minutę).
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, zmielonymi orzechami i kakao. Dodawać stopniowo do utartej masy, delikatnie mieszając, tylko do momentu połączenia się składników.
- Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 175°C, grzałka góra- dół (lub termoobieg 150°C). Upieczone ciasto wyciągnąć z pieca i pozostawić na chwilę w formie, aby lekko ostygło. Następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Przygotować polewę: Krem czekoladowo- orzechowy podgrzać razem z masłem, ciągle mieszając, aż do rozpuszczenia i połączenia się składników. Gotową polewę wyłożyć na ciasto.
Źródło: Na podstawie przepisu ze strony chefkoch.de
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |


Powiązane przepisy
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.