Brownies light

Pyszne, czekoladowe brownies, a zarazem mało kaloryczne. Możliwe? Tak. Jest naprawdę smaczne i pomimo że jest mało kaloryczne, wcale nic mu nie brakuje. Jeden kawałek ciasta ma tylko 157 kcal. Ciasto jest bardzo wilgotne, dzięki dodatkowi jabłek, a orzechy wzbogacają dodatkowo jego smak.

Składniki:

  • 2 jabłka
  • 120g brązowego cukru
  • 100g orzechów włoskich
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 100g masła o mniejszej zawartości tłuszczu (można zastąpić zwykłym)
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 120g jogurtu naturalnego (1,5% tłuszczu)
  • 200g mąki pszennej
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy posiekać.
  2. Jabłka umyć, obrać, pociąć na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na małą kostkę.
  3. 60g cukru skarmelizować na patelni na jasno-brązowy kolor. Dodać posiekane orzechy i jabłka. Karmelizować, ciągle mieszając, przez 2 minuty. Odstawić na bok do ostygnięcia.

02

  1. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej.
  2. Jajka ubić z 60g cukru na puszystą masę. Dalej miksując dodać stopniowo jogurt i roztopioną masę czekoladową (chłodną, ale płynną). Dodać szczyptę soli. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać do masy i delikatnie wymieszać, tylko do połączenia składników. Na koniec wmieszać jabłka z orzechami.
  3. Formę o wymiarach ok. 24x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto. Piec na środkowej szynie piekarnika ok. 30 minut w temperaturze 175°C (termoobieg: 160°C). Pozostawić do ostygnięcia. Następnie pokroić na 20 kawałków.

Smacznego.

Przepis pochodzi z książki: „Das Genießer- Koch- & Backbuch für Diabetiker”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 30 min.
porcje

Liczba porcji:

20
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni
kcal Wartości odżywcze (porcja): 157 kcal, Białko: 4g, Tłuszcz: 8g, Węglowodany: 15g

Brownies light

Brownies light