Brownies light

Pyszne, czekoladowe brownies, a zarazem mało kaloryczne. Możliwe? Tak. Jest naprawdę smaczne i pomimo że jest mało kaloryczne, wcale nic mu nie brakuje. Jeden kawałek ciasta ma tylko 157 kcal. Ciasto jest bardzo wilgotne, dzięki dodatkowi jabłek, a orzechy wzbogacają dodatkowo jego smak.
Składniki:
- 2 jabłka
- 120g brązowego cukru
- 100g orzechów włoskich
- 100g czekolady gorzkiej
- 100g masła o mniejszej zawartości tłuszczu (można zastąpić zwykłym)
- 4 jajka
- szczypta soli
- 120g jogurtu naturalnego (1,5% tłuszczu)
- 200g mąki pszennej
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
- Orzechy posiekać.
- Jabłka umyć, obrać, pociąć na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na małą kostkę.
- 60g cukru skarmelizować na patelni na jasno-brązowy kolor. Dodać posiekane orzechy i jabłka. Karmelizować, ciągle mieszając, przez 2 minuty. Odstawić na bok do ostygnięcia.
- Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej.
- Jajka ubić z 60g cukru na puszystą masę. Dalej miksując dodać stopniowo jogurt i roztopioną masę czekoladową (chłodną, ale płynną). Dodać szczyptę soli. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać do masy i delikatnie wymieszać, tylko do połączenia składników. Na koniec wmieszać jabłka z orzechami.
- Formę o wymiarach ok. 24x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto. Piec na środkowej szynie piekarnika ok. 30 minut w temperaturze 175°C (termoobieg: 160°C). Pozostawić do ostygnięcia. Następnie pokroić na 20 kawałków.
Smacznego.
Przepis pochodzi z książki: „Das Genießer- Koch- & Backbuch für Diabetiker”.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 30 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 30 min. |
![]() |
Liczba porcji: |
20 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |
![]() |
Wartości odżywcze (porcja): | 157 kcal, Białko: 4g, Tłuszcz: 8g, Węglowodany: 15g |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.