Ciasto czekoladowe z orzechami w karmelu


Ucierane ciasto czekoladowe polane pysznym, słodkim sosem karmelowym z dużą ilością orzeszków ziemnych.
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki:
Ciasto czekoladowe:
- 200 g czekolady gorzkiej
- 150 g masła
- 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 100 g cukru
- 350 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 100 ml mleka, temperatura pokojowa
Karmel:
- 100 g cukru
- 75 g orzeszków ziemnych, solonych
- 150 g płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%
Sposób przygotowania:
- Formę keksową o długości ok. 25 cm wysmarować masłem i posypać mąką. Odstawić na bok.
- Przygotować ciasto czekoladowe: Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić na chwilę do ostygnięcia.
- Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę.
- Dalej miksując, dodawać stopniowo ostudzoną, ale jeszcze płynną czekoladę.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Zmniejszyć obroty miksera. Mąkę dodać partiami do utartej masy na przemian z mlekiem. Mieszać krótko, tylko do momentu połączenia się składników.
- Ciasto przełożyć do keksówki i wyrównać.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 175°C, grzałka góra- dół (lub termoobieg: 150°C).
- Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na 10 minut w formie. Następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i jeszcze ciepłe ponakłuwać wielokrotnie wykałaczką.
- Od razu przygotować karmel: 100g cukru skarmelizować na patelni na jasno-brązowy kolor. Dodać orzechy i śmietanę i tak długo gotować na małym ogniu, aż karmel rozpuści się w śmietanie. (Po dodaniu śmietany, karmel od razu stwardnieje i należy ciągle mieszać, aż się w końcu w śmietanie rozpuści).
- Gotowy karmel z orzechami wyłożyć na ciasto. Nakładając karmel, należy dodatkowo robić dziurki wykałaczką, aby karmel mógł wpłynąć trochę w ciasto.
- Ciasto pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Uwaga:
- Karmel zastyga, ale pozostaje miękki i ciasto dobrze się kroi.
Źródło: Lekko zmodyfikowany przepis z gazety "Lecker".
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 10 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | średni |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.