Brownies z lodami w czekoladzie

Ciasto czekoladowe przełożone lodami waniliowymi i oblane czekoladą gorzką. Powiem krótko, te czekoladowe kostki są pyszne. Musiałam się wzbraniać, żeby nie zjeść za dużo ;). Do obtoczenia kostek potrzebna jest spora ilość czekolady gorzkiej (ok. 4 tabliczek). Jeśli chcecie, możecie w ogóle nie obtaczać kostek. Również bez niej ciasto jest pyszne lub zrobić tak jak ja, pół kostek w czekoladzie, pół bez ;).
Składniki:
Ciasto:
- 150g masła
- 150g cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 2 jajka
- 100g mąki pszennej
- 100g czekolady gorzkiej (lub mlecznej)
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 1 litr lodów waniliowych
- ewentualnie ok. 4 tabliczek czekolady (u mnie gorzka)
- 1 łyżeczka oleju
Sposób przygotowania:
- Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x24cm wysmarować margaryną i posypać mąką.
- 100g czekolady pokroić w bardzo drobną kostkę.
- Mąkę wymieszać z kakao.
- Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Gdy masa będzie kremowa, dalej miksując, dodawać po jednym jajku. Dodać szczyptę soli.
- Miksując na niskich obrotach dodać mąkę z kakao. (Nie miksować za długo. Tylko do połączenia składników). Na końcu wmieszać czekoladę łyżką drewnianą lub szpatułką.
- Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C. Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Ciasto przeciąć na pół, w poprzek dłuższego boku. Połowę ciasta ułożyć na deseczce. (Deska musi się zmieścić do zamrażalnika). Na cieście rozsmarować lody. (Lody powinny być na tyle miękkie, aby dało się je rozsmarować. Jeśli będą za twarde, poczekać na chwilę, aż zmiękną). Przykryć drugą połową ciasto. Ciasto wstawić do zamrażalnika na parę godzin (4 lub więcej), aż będzie twarde i będzie go można łatwo pokroić na kawałki.
- Ciasto pokroić w kostkę o dowolnej wielkości. Wstawić do zamrażalnika na kolejną godzinę.
- Czekoladę roztopić z 1 łyżeczką oleju w kąpieli wodnej. Kawałki ciasta zanurzać w czekoladzie. (Należy robić to szybko, aby lody się nie roztopiły). Gotowe kostki ułożyć na desce wyłożonej papierem do pieczenia. (Od papieru do pieczenia zamrożona czekolada łatwo odejdzie). Kostki wstawić ponownie do zamrażalnika.
Smacznego.
Przepis zmodyfikowany na podstawie przepisu z tej strony: www.goodlifeeats.com
![]() |
Czas przygotowania: |
około 60 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 15 min. |
![]() |
Czas oczekiwania: |
ponad 7 godz. |
![]() |
Liczba porcji: |
około 20 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.