Biszkopt uniwersalny

416 Komentarzy
Biszkopt

Biszkopt można wykorzystać do upieczenia tortu lub ciasta biszkoptowego. Biszkopt klasyczny przygotowujemy na mące pszennej zmieszanej ze skrobią ziemniaczaną.

Poniżej przedstawiam dwa warianty: pierwszy wariant to biszkopt z czterech jaj, który po przekrojeniu na pół daje dwa blaty, a drugi wariant to biszkopt, ale z sześciu jaj, który można przekroić na trzy blaty. Z podanego przepisu można przygotować zarówno jasny, jak i ciemny biszkopt. W tym drugim przypadku należy tylko część mąki pszennej zastąpić kakao.

Biszkopt należy piec od razu po przygotowaniu i zawsze w nagrzanym uprzednio piekarniku. Piekąc biszkopt, należy pamiętać, aby nie otwierać piekarnika przynajmniej na początku pieczenia. W przeciwnym wypadku może opaść. Pod koniec pieczenia można otworzyć na chwilę drzwiczki piekarnika i sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest gotowy. Patyczek powinien pozostać suchy.

Biszkopt piekę bez dodatku proszku do pieczenia. Wyrasta ładnie i proszek jest tutaj zbędny. Jeśli ktoś jednak obawia się, że mu ciasto nie wyrośnie to może dodać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, mieszając go z mąką.

Biszkopt jasny z 4 jaj na mące pszennej

Składniki:

  • 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • ¾ szklanki cukru (lub 150 g)
  • ½ szklanki mąki pszennej (lub 80 g)
  • ½ szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 80 g)
  • 2 łyżki wody

Biszkopt ciemny z 4 jaj na mące pszennej

Składniki:

  • 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • ¾ szklanki cukru (lub 150 g)
  • 1 kopiata łyżka kakao (lub 20 g)
  • ok. ¼ szklanki mąki pszennej (po połączeniu kakao i mąki powinniśmy otrzymać ½ szklanki) lub 60 g mąki pszennej
  • ½ szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 80 g)
  • 2 łyżki wody

Biszkopt jasny z 6 jaj na mące pszennej

Składniki:

  • 6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 1 szklanka cukru (lub 200 g)
  • ¾ szklanki mąki pszennej (lub 120 g)
  • ¾ szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 120 g)
  • 2 łyżki wody

Biszkopt ciemny z 6 jaj na mące pszennej

Składniki:

  • 6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 1 szklanka cukru (lub 200 g)
  • 1 kopiata łyżka kakao (lub 20 g)
  • nieco ponad ½ szklanki mąki pszennej (po połączeniu kakao i mąki powinniśmy otrzymać ¾ szklanki) lub 100 g mąki pszennej
  • ¾ szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 120 g)
  • 2 łyżki wody

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz. (Dno formy można również wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą lub mąką).
  2. Mąkę wymieszać ze skrobią (i kakao, jeśli będzie to biszkopt ciemny) w misce, a następnie przesiać przez sitko. Odstawić na bok.
  3. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie, dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.
  4. Przesianą mąkę (i kakao, jeśli będzie to biszkopt ciemny) dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę, można dalej miksować robotem kuchennym, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia się składników).
  5. Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć biszkopt z piekarnika, oddzielić nożem od formy i odwrócić do góry dnem na kratkę kuchenną wyłożoną papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt. Papier do pieczenia zapobiega przyklejeniu się ciepłego biszkoptu do kratki. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Uwaga:

  • 1 szklanka= 250 ml

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
BiszkoptBiszkoptBiszkopt Biszkopt
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 13 lat temu
    Robiłam buszkopt z 4 jaj - niestety wyrósł na 2 cm - nie wiecej. Ale dodalam krem karpatka, truskawki i wszystko polalam galaretka - przepyszne :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dominika · 13 lat temu
    Biszkopt super, pierwszy raz piekam sama biszkopt i wyszedl, na urodziny mojej córci zrobie go jeszcze raz tym razem w formie tortu:)dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 13 lat temu
    Świetny przepis. Polecam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Barbara · 13 lat temu
    Biszkopt wyszedl piekny ,puszysty i smaczny!Dziekuje! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 13 lat temu
    Przepis jest super - robilam w weekend i biszkopt wyszedl znakomicie - do tego smietana z mascapone i truskawki i torcik jak sie patrz.
    Dzieki za ten przepis :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 13 lat temu
    Według tego przepisu piekę drugi raz. W tej samej tortownicy.Po raz pierwszy wyszły mi cztery warstwy, teraz nad trzema będę się mozolic. Kiepsko wyrósł.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 13 lat temu
    Pierwszy raz w życiu pieke biszkopt.. uff jest w piekarniku zobaczymy czy wyjdzie... wazne zeby bylo jadalne:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    klaudia · 13 lat temu
    mój pierwszy biszkopt i nic :(
    1cm
    :cry:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 13 lat temu
    Biszkopt w ogóle nie urósł :( Dlaczego?jest taki płaski że w ogóle przeciąć go nie idzie.A robiłam zgodnie z przepisem...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 13 lat temu
    Świetny przepis. Dziś wykorzystuje go po raz drugi, pierwszy raz upiekłam 2 biszkopty jeden ciemny drugi jasny i zrobiłam mamie tort na urodziny a dziś robię kolejny na dzień matki!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 13 lat temu
    Hejka ;) Biszkopt, wariant z 6 jaj właśnie wsadziłam do piekarnika ;) za pol h pochwalę się co mi wyszło:)))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Normalka · 13 lat temu
    Mój własnie siedzi w piekarniku, ale poki co bardzo ladnie rośnie i mam nadzieję, że będzie wszytsko dobrze :D Mój pierwszy tort powstanie na dzien matki, pozniej wam napiszę jak wyszło !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 13 lat temu
    Rewelacyjny przepis!!! Szybki i idealny biszkopt. Zrobiłam go, ciasto podzieliłam na 2 części do jednej dodałam pół rozpuszczonej gorzkiej czekolady i czekoladowe chrupki do zapiekania. Wszystkie chrupki opadły i zrobiła się chrupiąca warstwa na dole. biała góra była niesamowicie puszysta. REWELACJA
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jola · 13 lat temu
    A mi w ogóle nie wyrósł:( sprawdzałam wszystko zrobiłam dobrze:(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 lat temu
    [b]Kasiu[/b] Uważaj, żeby po dodaniu mąki z proszkiem mieszać krótko, tylko do połączenia składników.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 13 lat temu
    Jak zawsze pieke biszkopt na środk zawdze wyrosnie i pęknie a boki sa takie w mire ;/ moze to wina piekarnika? sama nie wiem?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    grzesiek · 13 lat temu
    nie wiem jak wy to robicie ale tragedia 1cm wysokie i jak bym to pół godiny miał trzymać w piekarniku to można by szyby wybijać
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 13 lat temu
    Juppppi, w końcu biszkopt, który wychodzi za każdym razem. Chciałam dodać, ze wariant z czterech jaj pieczony w tortownicy 21cm o dziesięć minut dłużej daje biszkopt trzyblatowy! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 13 lat temu
    biszkopt bardzo dobry, sprawdza się w deserach, chociaż miałam wrażenie że był gumowaty :D. Ale mimo to pyszny :)

    polecam