Babka kokosowo- kakaowa


Dwusmakowa babka składająca się z ciemnego, kakaowego ciasta na dole i mocno kokosowego na górze. Szczególnie smakowała mi ta część kokosowa, która bardzo przypomina kokosanki.
Składniki:
Ciasto kokosowe:
- 4 białka
- 180g cukru
- 4 lyżeczki cukru waniliowego
- 200g wiórków kokosowych
Ciasto kakaowe:
- 200g masła lub (margaryny)
- 200g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 4 żółtka
- 200g mąki pszennej
- 30g kakao
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki mleka (50ml)
Polewa z białej czekolady (opcjonalnie):
- 100g białej czekolady
- 40ml słodkiej śmietany 30- 36%
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto kokosowe. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej miksując, dodawać stopniowo cukier. Wmieszać wiórki kokosowe (mieszając krótko, tylko do połączenia się składników).
- Ciasto wyłożyć do formy na babkę (o średnicy 24cm) wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej mąką.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C grzałka góra- dół (lub termoobieg: 160°C).
- Przygotować ciemne ciasto. Miękkie masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i solą na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po jednym żółtku.
- Prędkość miksera zmniejszyć do średnich obrotów. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia w osobnej miseczce. Dodać na dwa razy, na przemian z mlekiem, do utartej masy. Miksować krótko, tylko do momentu połączenia się składników.
- Ciasto wyłożyć do formy na ciasto kokosowe.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 55 minut, do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto pozostawić na 10 minut w formie, następnie wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Przygotować polewę. Czekoladę posiekać. Śmietanę zagotować i od razu ściągnąć z pieca. Dodać posiekaną czekoladę. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie polać ciasto.
Uwagi:
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- Ciasto nadaje się do mrożenia.
Źródło: Przepis z książki dr. Oetkera: „1000, Die besten Backrezepte”.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 16 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |


Powiązane przepisy
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.