Czekoladowy baranek wielkanocny

W tym roku w koszyczku poniesiemy czekoladowego baranka. Baranek zrobiony jest z ciasta piaskowego z dodatkiem czekolady i udekorowany lukrem.
Tym oto przepisem kończę tegoroczne wypieki wielkanocne, a wszystkim czytelniczką i czytelnikom blogu życzę wesołych, zdrowych i spokojnych Świąt Wielkanocnych oraz radości płynącej ze Zmartwychwstania Pańskiego.
Joanna
Składniki:
- 75g czekolady gorzkiej
- 75g masła lub margaryny
- 75g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 jajka
- szczypta soli
- 100g mąki pszennej
- 25g mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki mleka
Dodatkowo:
- ok. 1,5 szklanki cukru pudru
- 1 białko
- 2 migdały ze skórką
- ewentualnie rodzynka
Sposób przygotowania:
- Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej.
- Blachę do pieczenia ustawić na najniższej szynie w piekarniku. Piekarnik nagrzać do 180°C.
- Masło, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli ubić na puszystą masę. Dalej ubijając, dodawać po jednym jajku. Następnie dodać chłodną czekoladę.
- Osobno wymieszać mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Dodać do utartej masy razem z mlekiem i delikatnie wymieszać.
- Formę na baranka (o pojemności 0,7 litra) wysmarować masłem lub margaryną. Formę złożyć i napełnić ciastem.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut. (Piekłam 45 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem).
- Baranka pozostawić w formie, aż ostygnie. Po wyciągnięciu baranka z formy w razie potrzeby ściąć kawałek ciasta, aby można było baranka postawić.
- Przygotować lukier. Białko zmiksować najpierw z 1 szklanką cukru pudru. Kolejno miksując, dodać tyle cukru pudru, aby masa była dość gęsta i się nie rozlewała (Ilość cukru pudru zależy od wielkości białka. U mnie wyszło 1 ½ szklanki). Lukier przełożyć do szprycy z dużą, okrągłą końcówką i udekorować baranka. Z migdałów zrobić uszy, przyklejając je na lukrze. Zrobić oczy z lukru. W środek można wsadzić kawałek rodzynki.
Smacznego.
Przepis pochodzi z tej strony.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 25 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 35- 45 min. |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.