Mazurek czekoladowy


Prosty mazurek czekoladowy. Mazurek na bardzo kruchym cieście z polewą czekoladową. Ozdobiony jest baziami zrobionymi z kandyzowanej skórki pomarańczowej i migdałów.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 4 żółtka
- 150 g cukru pudru
- 400 g mąki pszennej
- 250 g masła (lub margaryny)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa czekoladowa:
- 50 g masła
- 100 g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
- 100 g czekolady gorzkiej
- 50 g cukru pudru
Do dekoracji:
- migdały bez skórki
- kandyzowana skórka pomarańczowa
Sposób przygotowania:
- Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
- Ciasto chwilę zagnieść, aby zmiękło. Następnie rozwałkować na duży placek (większy od wielkości dużej blachy z piekarnika), od razu na papierze do pieczenia. (Moja blacha ma wymiar ok. 30x 40cm). Placek przyciąć do wymiarów formy. Ciasto, razem z papierem, przełożyć na blachę.
- Z resztek zrobić ozdobny brzeg. (Podzieliłam ciasto na 4 części: dwie większe i dwie mniejsze. Z każdej części uformowałam wałeczek i ułożyłam na brzegach ciasta).
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do zarumienienia. Pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować polewę czekoladową. Masło (pokrojone na kawałki), śmietanę, czekoladę (połamaną na kawałki) i cukier puder przełożyć do garnka. Podgrzewać na małej mocy palnika, ciągle mieszając, aż do połączenia się składników.
- Odłożyć 1 łyżkę polewy na bok (do dekoracji bazich kotków, zanurzając w niej grubsze końce migdałów). Resztę polewy ostudzić i wylać na ciasto.
- Ciasto udekorować jak na zdjęciach lub według uznania.
![]() |
Kuchnia: |
Polska |
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 20 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.