Koszyczek wielkanocny

Czyż nie ładnie wyglądałyby święconki we własnoręcznie upieczonym koszyku na wielkanocnym stole? Mam dla Was przepis na koszyczek wielkanocny z ciasta drożdżowego. Koszyk jest duży. Zrobiłam go z podwójnej porcji na chałkę. Jest pyszny, miękki i efektowny.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • ok. 1 kg mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 50 g masła
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • wykałaczki i folia aluminiowa
  • lukier, czekolada (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Formę na babkę (o średnicy ok. 22 cm) lub miskę żaroodporną (ok. 22 cm) odwrócić do góry dnem i owinąć folią aluminiową.

2

  1. Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 10-cioma łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  3. Do dużej miski wsypać większość z pozostałej mąki. (Nie wsypywać całej mąki. Może nie będzie takiej potrzeby. U mnie trochę mąki zostało). Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajka, roztopione masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiać ciasto przez co najmniej 10 minut, dosypując mąkę w miarę potrzeby. Ciasto powinno odchodzić ładnie od ręki i nie kleić się. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  4. Po wyrośnięciu, ciasto zagnieść ponownie. ¼ ciasta odstawić na bok i przykryć ściereczką. ¾ ciasta podzielić na 12 części i uformować z nich 12 wałków. (Trzy wałki mogą być troszkę dłuższe. Będą potrzebne do zaplatania na dole formy, gdzie średnica jest największa). Sześć wałków ułożyć na krzyż na formie.

3

  1. Pięć pozostałych wałków przepleść przez nie wkoło. (Dwa krótsze wałki przepleść u góry, a następnie trzy dłuższe).

4

  1. Ostatni wałek podzielić na 6 małych wałeczków i tymi wałeczkami połączyć zwisające końce.

5

  1. Formę z ciastem przełożyć na blachę do pieczenia.
  2. Ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem z 1 łyżką mleka.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut, na dolnej półce piekarnika, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (W razie potrzeby przykryć z góry folią aluminiową).
  4. Uformować ucho: Z pozostałego ciasta zrobić 2 wałki i zapleść je ze sobą. Chcąc dokładnie odmierzyć rozstaw uchwytu, należy przyłożyć go do formy dokładnie przez jej środek. Następnie posmarować rozkłóconym jajkiem z mlekiem. Piec ok. 20 minut, aż ładnie się zarumieni w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.

6

  1. Po upieczeniu pozostawić części do ostygnięcia. Chłodne ciasto oddzielić delikatnie od formy, a następnie ściągnąć folię. Przymocować ucho za pomocą wykałaczek.

7

  1. Koszyk można dodatkowo ozdobić lukrem lub roztopioną czekoladą, szczególnie w tych miejscach przypieczonych.

Całkowity czas przygotowania:

Trudność Trudność: trudna
Koszt Koszt: niski
Koszyczek wielkanocny Koszyczek wielkanocny Koszyczek wielkanocny