Koszyczek wielkanocny


Czyż nie ładnie wyglądałyby święconki we własnoręcznie upieczonym koszyku na wielkanocnym stole? Mam dla Was przepis na koszyczek wielkanocny z ciasta drożdżowego. Koszyk jest duży. Zrobiłam go z podwójnej porcji na chałkę. Jest pyszny, miękki i efektowny.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- ok. 1 kg mąki pszennej
- 500 ml mleka
- 40 g świeżych drożdży
- 50 g masła
- 2 jajka
- 100 g cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
Dodatkowo:
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- wykałaczki i folia aluminiowa
- lukier, czekolada (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Formę na babkę (o średnicy ok. 22 cm) lub miskę żaroodporną (ok. 22 cm) odwrócić do góry dnem i owinąć folią aluminiową.
- Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
- Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 10-cioma łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
- Do dużej miski wsypać większość z pozostałej mąki. (Nie wsypywać całej mąki. Może nie będzie takiej potrzeby. U mnie trochę mąki zostało). Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajka, roztopione masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiać ciasto przez co najmniej 10 minut, dosypując mąkę w miarę potrzeby. Ciasto powinno odchodzić ładnie od ręki i nie kleić się. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
- Po wyrośnięciu, ciasto zagnieść ponownie. ¼ ciasta odstawić na bok i przykryć ściereczką. ¾ ciasta podzielić na 12 części i uformować z nich 12 wałków. (Trzy wałki mogą być troszkę dłuższe. Będą potrzebne do zaplatania na dole formy, gdzie średnica jest największa). Sześć wałków ułożyć na krzyż na formie.
- Pięć pozostałych wałków przepleść przez nie wkoło. (Dwa krótsze wałki przepleść u góry, a następnie trzy dłuższe).
- Ostatni wałek podzielić na 6 małych wałeczków i tymi wałeczkami połączyć zwisające końce.
- Formę z ciastem przełożyć na blachę do pieczenia.
- Ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem z 1 łyżką mleka.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut, na dolnej półce piekarnika, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (W razie potrzeby przykryć z góry folią aluminiową).
- Uformować ucho: Z pozostałego ciasta zrobić 2 wałki i zapleść je ze sobą. Chcąc dokładnie odmierzyć rozstaw uchwytu, należy przyłożyć go do formy dokładnie przez jej środek. Następnie posmarować rozkłóconym jajkiem z mlekiem. Piec ok. 20 minut, aż ładnie się zarumieni w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
- Po upieczeniu pozostawić części do ostygnięcia. Chłodne ciasto oddzielić delikatnie od formy, a następnie ściągnąć folię. Przymocować ucho za pomocą wykałaczek.
- Koszyk można dodatkowo ozdobić lukrem lub roztopioną czekoladą, szczególnie w tych miejscach przypieczonych.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Trudność: | trudna |
![]() |
Koszt: | niski |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.