Ciasto czekoladowe na Guinnessie


Mocno czekoladowe, soczyste, mięsiste, a do tego bardzo łatwe do przygotowania ciasto. Jest ciężkie, ale nie zbite jak Brownie. Pieczone jest na ciemnym piwie Guinness, które wpływa na kolor i strukturę ciasta. Bardzo smaczne.
Składniki:
Ciasto:
- 250ml ciemnego piwa Guinness (w zastępstwie innego, ciemnego piwa)
- 250g masła
- 75g kakao
- 350g cukru
- 140ml gęstej, kwaśnej śmietany
- 2 jajka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 275g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Polewa:
- 200g serka kremowego typu Philadelphia
- 50g cukru pudru
- trochę czekolady gorzkiej do posypania
Sposób przygotowania:
- Piwo wlać do dużego garnka. Dodać masło i podgrzewać, mieszając, aż masło się rozpuści. Garnek ściągnąć z pieca. Dodać cukier i kakao. Wymieszać.
- Osobno ubić śmietanę, jajka i cukier waniliowy. Dodać do garnka z piwem. (Wlałam do piwa lekko ciepłego, ciągle mieszając trzepaczką).
- Mąkę wymieszać z sodą. Przesiać do garnka z piwem i wymieszać (nie za długo, tylko do połączenia się składników).
- Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Ciasto po upieczeniu wyciągnąć na blat i pozostawić w formie do ostygnięcia.
- Gdy ciasto ostygnie, utrzeć serek z cukrem pudrem na jednolitą masę. (Miksując krótko mikserem lub mieszając trzepaczką lub łyżką). Polewę wyłożyć na ciasto. Z góry posypać startą na tarce czekoladą.
- Ciasto przechowywać w lodówce.
Źródło: Zmieniony przepis ze strony: chefkoch.de
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 20 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.