Okrągła chałka


Drożdżowa chałka o pięknym, kulistym kształcie. Wcale nie jest trudna do wykonania. Zaplata się nią, układając 4 wałki ciasta na krzyż, a następnie przekłada niżej leżący wałek, nad wałek leżący obok (instrukcja poniżej). Chałka smakuje jak dobra, klasyczna chałka. Z góry posypana jest grubym cukrem. Cukier można zastąpić sezamem lub płatkami migdałowymi.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 50 g cukru
- 25 g świeżych drożdży
- 75 g masła, temperatura pokojowa
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 jajko (rozmiar M)
- skórka starta z połowy cytryny
Dodatkowo:
- 1 jajko
- trochę mleka
- ewentualnie: gruby cukier, sezam lub płatki migdałowe do posypania
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
- Resztę z 500 g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło, startą skórkę cytrynową i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. (Ciasto można zagnieść ręcznie lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta). Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość. (Ciasto można przygotować dzień wcześniej wieczorem i przykryte pozostawić do wyrośnięcia w lodówce do dnia następnego. Ciasto wyciągnąć z lodówki godzinę wcześniej przed dalszym wyrabianiem).
- Wrośnięte ciasto chwilę zagnieść, podzielić na 4 równe części i uformować z nich kule. Przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut.
- Następnie uformować z nich 4 wałki (u mnie na ok. 40 cm długości).
- Ułożyć po dwa wałki na krzyż, przeplatając je.
- Wałki przekładamy w koło, zaplatając je dość ściśle. Należy przełożyć niżej leżący wałek nad wałek leżący obok.
- W taki sposób przełożyć następne 3 wałki leżące niżej z pozostałych stron. (Zawsze mamy mieć po 2 wałki z każdej strony).
- Tak postępować dalej, przekładając zawsze wałki leżące niżej nad wałki leżące obok.
- Zaplatać, aż wałki się skończą. Pozostałe końcówki wałków włożyć pod spód chałki.
- Chałkę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30 minut, aby jeszcze podrosła.
- Gotową chałkę posmarować jajkiem rozkłóconym z małą ilością mleka. Posypać grubym cukrem (sezamem lub płatkami migdałowymi).
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Po 30 minutach przykryłam folią aluminiową z góry, bo chałka była już wystarczająco zarumieniona).
Źródło: Przepis pochodzi ze strony: www.kuriositaetenladen.blogspot.com
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | niski |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.