Tort mocno czekoladowy


Tort jest intensywnie czekoladowy, ciężki i nie za słodki. Składa się z wilgotnych blatów czekoladowo- kawowych przełożonych czekoladowym kremem. Udekorowany jest rurkami waflowymi.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 90g mąki pszennej
- 30g cukru pudru
- 1 żółtko
- 60g masła
Ciasto czekoladowe:
- 300g mąki pszennej
- 60g kakao
- 180g cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80ml oleju
- 250ml maślanki
- 250ml zaparzonej kawy
- szczypta soli
- 2 jajka (rozmiar L)
Ganache:
- 500ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
- 200g czekolady gorzkiej
Dodatkowo:
- ok. 170g dżemu morelowego (lub brzoskwiniowego)
- rurki waflowe do dekoracji
- starta czekolada do dekoracji (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Przygotować ganache. Czekoladę posiekać. Śmietanę zagotować i od razu ściągnąć z pieca. Dodać posiekaną czekoladę. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać trzepaczką lub łyżką, aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie gładka masa. (Gdyby masa nie była gładka, zmiksować ją krótko blenderem do uzystania jednolitej masy). Pozostawić do ostygnięcia, a następnie przykryć folią spożywczą i wstawić na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na noc do lodówki.
- Przygotować ciasto kruche. Mąkę, cukier puder, żółtko i masło zagnieść na jednolitą masę. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki, na co najmniej 30 minut.
- Ciasto wykleić w tortownicy o średnicy 26cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuć widelcem. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 12- 15 minut, aż lekko się zarumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować ciasto czekoladowe. Przygotować kawę i następnie całkowicie ją ostudzić. W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce wymieszać trzepaczką zimną kawę, jajka, olej i maślankę. Płynne składniki z drugiej miski przelać do pierwszej. Wszystko wymieszać trzepaczką, tylko do połączenia się składników.
- Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Połowę ciasta wyłożyć do formy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Ciasto wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- W ten sam sposób upiec drugi blat.
- Ganache ubijać do momentu otrzymania gęstego kremu.
- Na paterze ułożyć ciasto kruche i posmarować je dżemem. Nałożyć pierwszy blat czekoladowy i posmarować połową ganache. Przykryć drugim blatem. Wierzch i boki tortu posmarować resztą ganache.
- Do boków tortu docisnąć rurki waflowe. Wierzch udekorować pokruszonymi rurkami i/lub startą czekoladą.
- Tort przechowywać w lodówce.
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.