Babka piernikowa z serem


Piernik przekładany masą serową, upieczony w formie babki. Ciasto jest aromatyczne, miękkie, nie za suche, ale też nie bardzo wilgotne. Piernik bardzo dobrze smakuje w połączeniu z serem. Babka udekorowana jest czekoladą i gwiazdkami marcepanowymi, które dodają jej uroku i wzbogacają smak. Idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia.
Babka jest duża. Pieczona jest w formie z kominkiem o średnicy 28cm.
Składniki:
Ciasto piernikowe:
- 300g płynnego miodu
- 125g masła
- 200g cukru
- 4 łyżki kakao
- 3 jajka
- 400g mąki pszennej
- 100g kandyzowanej skórki cytrynowej lub pomarańczowej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100g siekanych migdałów bez skórki
- 4 łyżeczki przyprawy korzennej
Masa serowa:
- 500g twarogu z wiaderka, twarożku śmietankowego lub quarku
- 100g masła
- 100g cukru
- 2 jajka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
Dodatkowo:
- 50- 100g czekolady gorzkiej
- trochę masy marcepanowej
- cukier puder do podsypywania
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto piernikowe. Miód, cukier i masło podgrzewać stopniowo, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Pozostawić do ostygnięcia.
- Do ostudzonej masy miodowej wmieszać trzepaczką jajka, kakao i przyprawę korzenną.
- Kandyzowaną skórkę posiekać drobno. Wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i migdałami. Połączyć z masą miodową, używając trzepaczki.
- Przygotować masę serową. Miękkie masło zmiksować z cukrem i jajkami na jasną masę. Dodać stopniowo ser i budyń w proszku.
- Formę na babkę z kominkiem (o średnicy 28cm) wysmarować masłem i posypać mąką. Wyłożyć trochę mniej niż połowę ciasta piernikowego. Następnie wyłożyć połowę masy serowej. Przykryć resztą ciasta i wyłożyć resztę masy serowej. (W formie powinno zostać jeszcze sporo miejsca. Babka mocno rośnie).
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1,5 godziny, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). (Po 1 godzinie sprawdzić ciasto patyczkiem. Jeśli patyczek będzie suchy, ciasto jest gotowe).
- Ciasto wyciągnąć na blat i pozostawić w formie. Lekko ciepłe przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Gdy ostygnie, polać czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej.
- Masę marcepanową rozwałkować na posypanym cukrem pudrem blacie. Wykrawać gwiazdki foremką i układać na jeszcze miękkiej czekoladzie.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 20 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.