Domek z piernika

119 Komentarzy
Domek z piernika

Domek z piernika to idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia. Domek złożony jest z ciasta piernikowego, udekorowany lukrem królewskim i słodkościami. Gdybym wiedziała, że moje dzieci będą, aż tak zachwycone tym domkiem już dawno bym go zrobiła :) Z początku bały się go nawet dotknąć, tylko podziwiały. Później poszły paluszki w ruch.

Ciasto jest bardzo smaczne. Nadaje się nie tylko na domek, ale można również wykorzystać je na pierniczki. Ciasto po upieczeniu bardzo szybko twardnieje. Dlatego ściany i dach domku należy wyciąć zaraz po wyciągnięciu blachy z piekarnika. Można również bez pośpiechu wyciąć części przed pieczeniem, ale wtedy brzegi ciasta podczas pieczenia się zaokrąglą. Gotowy domek zaczyna mięknąć najczęściej już na następny dzień, a w kolejne dni robi się już całkowicie mięciutki. Polecam upiec go najlepiej kilka dni przed świętami.

Ciasto bardzo dobrze się przechowuje. Jeśli chcemy upiec z tego ciasta pierniczki, to wystarczy to zrobić na dwa dni wcześniej i pozostawić pierniczki odkryte, aby wsiąknęły wilgoć z powietrza i zrobiły się miękkie. Możemy upiec je również dużo wcześniej, np. miesiąc przed świętami. Wtedy należy włożyć je do puszek, aby nie miały dostępu powietrza. Z czasem zmiękną, a jeśli będziemy je chcieli zjeść wcześniej, a będą jeszcze trwarde, wystarczy wyciągnąć z puszki i pozostawić odkryte, aby zmiękły.

Składniki:

Ciasto piernikowe:

  • 250 g płynnego miodu
  • 250 g brązowego cukru (ewentualnie zwykłego)
  • 100 g masła
  • 600 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika (= 3,5 – 4 łyżeczki)
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1 jajko

Lukier:

  • 1 białko
  • ok. 200 g cukru pudru

Dodatkowo:

  • dowolne słodkości do ozdobienia domku
  • cukier puder do posypania (jako śnieg)

Sposób przygotowania:

  1. Miód, cukier i masło podgrzewać stopniowo, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Mąkę wymieszać osobno z przyprawą korzenną i kakao. Sodę rozpuścić w 2 łyżkach wody i dodać do mąki.
  3. Jajko wmieszać do ostudzonego miodu. Miód połączyć z mąką i zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 12 godzin.
  4. Z twardego kartonu przygotować szablony. Wyciąć 4 prostokąty o wymiarach 16x 14cm (2 na dach i 2 na przednią i tylnią ścianę domku). W dwóch prostokątach (na ścianę przednią i tylnią) ściąć dłuższy bok ukośnie w trójkąt na wysokości 5cm (inaczej mówiąc, należy odmierzyć 5cm wzdłuż dłuższego boku i powyżej ściąć w trójkąt). Wyciąć dwa prostokąty o wymiarach 12x 5cm (ściany boczne).

2

  1. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Ciasto podzielić na pół. Zagnieść ponownie (ciasto jest twarde i należy je ponownie zagnieść, aby zmiękło i dało się rozwałkować).
  3. Jedną połowę ciasta rozwałkować na blasze, na całej jej powierzchni.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 175°C, grzałka góra- dół (termoobieg: 160°C).
  5. W tym czasie rozwałkować na drugiej blasze drugą połowę ciasta.
  6. Po upieczeniu pierwszego ciasta, rozłożyć na nim wszystkie szablony i wyciąć wszystkie elementy. (Należy zrobić to w miarę szybko, bo ciasto szybko twardnieje. Jeden szablon nie zmieścił mi się na pierwszej blasze i musiałam go wyciąć z drugiego ciasta).
  7. Upiec drugie ciasto. Wyciąć z niego podłogę pod domek (jak największą, musi być większa niż podstawa domu, która ma wymiary 12x 14cm). Z resztek można wyciąć np. choinki.

3

  1. Białko ubić na sztywno. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier puder. Powstały lukier przełożyć do jednorazowego rękawa cukierniczego lub woreczka do mrożenia i odciąć róg. Lukrem przykleić ściany do podłogi. Poczekać chwilę, aż lukier zaschnie. Następnie przykleić dach.
  2. Domek udekorować dowolnie, resztą lukru plus słodkościami. Na końcu można posypać go z góry cukrem pudrem.

Źródło: Przepis pochodzi ze strony: www.kuechengoetter.de.

Domek z piernika Domek z piernika Domek z piernika
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 11 miesięcy temu
    U nas wyszły takie. Pierwsze nasze domki🙈
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 1 lat temu
    Nam taki domek wyszedł, chyba zbyt rzadki klej zrobiłam i ścianki mi spadły, wybudziły się od lukru i musiałam wszystko zakamuflować 😁
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 1 lat temu
    Chciałam zapytać o tą '1 ŁYŻKĘ sody oczyszczonej' - to błąd w przepisie? Strasznie dużo... Nam domek wyszedł taki 😁
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      W przepisie, z którego korzystałam jest 1 łyżka potażu. Ja zastąpiłam sodą. 
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Katarzyna · 1 lat temu
        Raz zrobiłam z 1 łyżką, tak jak jest w przepisie i co prawda piernik był smaczny, ale pozostawał ostry posmak...
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Joanna Moderator · 1 lat temu
          Rozumiem. Ja dałam płaską i nie czułam, ale może faktycznie można zmniejszyć i dać tylko 2 płaskie łyżeczki lub nawet jedną. Trzeba by było przetestować.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Więckowska Katarzyna · 1 lat temu
    Choinki z piernika też robione ręcznie 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Więckowska Katarzyna · 1 lat temu
    Chatka z piernika
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 2 lat temu
    Ja wykorzystalam przepis na ciasto, natomiast projekt domku zrobiłam sama, potroilam oczywiście składniki. Wyszedł bajeczny!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Bajeczny to odpowiednie określenie. Śliczny 😍
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Jola · 1 lat temu
        Kobito padam na kolana przed Twoim talentem. Domek jest przepiękny. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 2 lat temu
    Smak piernika to cukier… i jeszcze raz cukier, wiec jeśli do normalnego jedzenia to jednak polecam zredukować jego ilość, albo zmienić przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aldona · 2 lat temu
    I drugie zdjęcie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aldona · 2 lat temu
    To nasz. Nie wiem czy go zjemy bo położyłam watę, ale dekoracja domu super ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maria · 2 lat temu
    Zastanawiam się ile dni przed świętami upiec ten piernik i jak długo może się utrzymywać? Chciałabym wręczyć go na prezent bliskim + żeby był świąteczną dekoracją :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 3 lat temu
    Dzień dobry, robię domek na konkurs ale boję się że przez cały tydzień nie wytrzyma. Gdzie mogę go przechowywać żeby się nie zepsuł i czy będzie tak samo dobry jak świeży? Pozdrawiam 😉
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Karolina · 3 lat temu
      Te domki wytrzymują lata ;) naprawdę. Od wielu lat robię podobne na prezenty i wiem, ze stoją kilka sezonów potem 😂💪🏻
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jola · 3 lat temu
    czy ciasto moze być w lodówce krócej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 3 lat temu
    Super :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Nadia · 3 lat temu
    Czy mogę upiec te części na domek a przykleić je następnego dnia ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 3 lat temu
    Mam pytanie 🙂Jak długo można przechowywać surowe, zagniecione ciasto w lodówce? Wytrzyma 4 dni?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna Bylina · 4 lat temu
    A to moje wypieki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta Osa... · 4 lat temu
    Bardzo dobry przepis. Masa jest wprost idealna w smaku. Faktycznie trzeba szybko wykrawac krztalty, ponieważ piernik po upieczeniu, twardnieje w mgnieniu oka. Polecam!