Czekoladowo- malinowa babka marmurkowa

Bardzo smaczna trójkolorowa babka, składająca się z ciasta waniliowego, czekoladowego i malinowego. Ozdobiona jest bitą śmietaną i puree malinowym.
Składniki:
- 200g malin mrożonych
- sok z połowy cytryny
- 375g miękkiego masła
- 375g cukru
- szczypta soli
- 450g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100g zmielonych migdałów
- 7 jajek
- 50ml mleka
- 50g gorzkiej czekolady lub kuwertury
- 200g słodkiej śmietany 30- 36%
Sposób przygotowania:
- Maliny odmrozić. Parę odłożyć do dekoracji. Resztę malin zmiksować blenderem z sokiem z cytryny i przetrzeć przez sitko.
- Masło utrzeć z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę.
- Mąkę wymieszać osobno z proszkiem do pieczenia i migdałami. Dalej miksując, dodawać stopniowo do utartego masła na przemian z jajkami. Następnie dodać stopniowo mleko.
- Ciasto podzielić na 3 części.
- Czekoladę (kuwerturę) połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Ostudzić, aby była chłodna, ale jeszcze lejąca i wmieszać do jednej części ciasta.
- Zmiksowane maliny wmieszać do drugiej części ciasta.
- Waniliowe, czekoladowe i malinowe ciasto wyłożyć na przemian do formy na babkę z kominkiem (o średnicy 26 cm) wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Widelcem zrobić szlaczek.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 70 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C grzałka góra- dół (lub termoobieg 160°C). Pozostawić do ostygnięcia.
- Śmietanę ubić na sztywno. Przy pomocy szprycy udekorować babkę śmietaną i ozdobić odłożonymi malinami (lub je zmiksować i zrobić klesy).
Przepis pochodzi z tej strony.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 40 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 70 min. |
![]() |
Liczba porcji: |
około 16 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |
![]() |
Wartości odżywcze (porcja): |
336 kcal Białko: 5g, Tłuszcz: 21g, Węglowodany: 31g |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.