Czekoladowo- malinowa babka marmurkowa

Bardzo smaczna trójkolorowa babka, składająca się z ciasta waniliowego, czekoladowego i malinowego. Ozdobiona jest bitą śmietaną i puree malinowym.

Składniki:

  • 200g malin mrożonych
  • sok z połowy cytryny
  • 375g miękkiego masła
  • 375g cukru
  • szczypta soli
  • 450g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g zmielonych migdałów
  • 7 jajek
  • 50ml mleka
  • 50g gorzkiej czekolady lub kuwertury
  • 200g słodkiej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. Maliny odmrozić. Parę odłożyć do dekoracji. Resztę malin zmiksować blenderem z sokiem z cytryny i przetrzeć przez sitko.
  2. Masło utrzeć z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę.
  3. Mąkę wymieszać osobno z proszkiem do pieczenia i migdałami. Dalej miksując, dodawać stopniowo do utartego masła na przemian z jajkami. Następnie dodać stopniowo mleko.
  4. Ciasto podzielić na 3 części.
  5. Czekoladę (kuwerturę) połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Ostudzić, aby była chłodna, ale jeszcze lejąca i wmieszać do jednej części ciasta.
  6. Zmiksowane maliny wmieszać do drugiej części ciasta.
  7. Waniliowe, czekoladowe i malinowe ciasto wyłożyć na przemian do formy na babkę z kominkiem (o średnicy 26 cm) wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Widelcem zrobić szlaczek.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 70 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C grzałka góra- dół (lub termoobieg 160°C). Pozostawić do ostygnięcia.
  9. Śmietanę ubić na sztywno. Przy pomocy szprycy udekorować babkę śmietaną i ozdobić odłożonymi malinami (lub je zmiksować i zrobić klesy).

Przepis pochodzi z tej strony.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 70 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni
kcal Wartości odżywcze (porcja):

336 kcal

Białko: 5g, Tłuszcz: 21g, Węglowodany: 31g

Czekoladowo- malinowa babka marmurkowa

Czekoladowo- malinowa babka marmurkowa